Anti-Flag – A Document Of Dissent: 1993-2013

43

Nisam preterani ljubitelj best of albuma, ali priznajem da mi je ovo leglo savršeno. Anti-Flag sam slušao intenzivno pre desetak godina, a poslednjih par, priznajem, znatno slabije. Da li je u pitanju lenjost ili prosto nezainteresovanost, ne znam, ali generalno zadnjih par izdanja sam samo preslušao, i tu se priča završila.

Bend je osnovan još 1988. godine, mada se slobodno može reći da do 1992. godine nisu ništa konkretno uradili, pa mnogi smatraju tu godinu za početak karijere. Ova retrospektiva je obuhvatila dve dekade i već od početka kreće furiozno. Veliki hit Die For Your Goverment je sa debija i predstavlja ih u najubitačnijem fazonu. Nikad nisu bili ultra melodični, ali su bili sasvim dovoljni da ih slušam. Nastavlja se sa Fuck Police Brutality i Tearing Everyone Down. Album na sjajan način pokazuje sve promene kroz bogatu karijeru. Od super brzih pesama tipa Spaz’s House Destruction Party do onih komercijalnih kao što je Turncoat, njihov zaštitni znak su uvek bili izuzetno angažovani i politički tekstovi, u kojima nikome ništa nisu opraštali, već su rušili sve pred sobom. Slagali se mi sa njima ili ne, činjenjica je da je Anti-Flag bend sa jasno izraženim stavom.

Na albumu se nalazi ukupno 26 pesama sa svakog od devet albuma, koliko su do sada izdali. Žao mi je što nemam original disk, ali sudeći po skenovima buklet je odlično urađen. Na njemu su se našli zapisi, utisci i zanimljivosti za svaku pesmu, istorijske činjenice koje su ih inspirisale u kreativnom procesu kada su radili albume. Takođe su napravili i zanimljivi timeline u kome su pojedine političke događaje povezivali sa datumima izlaska njihovih albuma. Time su želeli da daju dublji kontekst za određene tekstove koji su možda izgubili smisao zbog dnevno političkih događaja.

Ako ste protivnici best of izdanja, onda ovo nije za vas. Ako volite bend, ovo je super prilika da se podsetite nekih stvari koje ste voleli i koje još uvek volite. Ako ovaj bend nikad niste čuli (i to je moguće, više se ničemu ne čudim) možda je ovo upravo odličan album da počnete jednu lepu avanturu i upoznate bend koji vredi upoznati.

Što se mene tiče, lepa zabava i sjajan soundtrack za ove letnje dane.

Fat Wreck Chords
www.fatwreck.com
https://www.facebook.com/anti.flag.official

Ostavi komentar

Napiši komentar!
Napiši ime