Artistička radna akcija – Beograd ’81

90

Ovo sam imao na vinilu još pre 20 godina, ali kako sam zbog totalno suludog razloga (pukla igla na gramofonu za vreme sankcija, a novu nisam mogao da nabavim) rasprodao sve ploče, tako sam se rastao i sa ovom genijalnom kompilacijom. Pre par godina sam naleteo na nju na youtube-u i nemilice je slušao u svim prilikama, a ove godine dočekao da se pojavi i na disku, koji uzgred nisam ni video. Dakle, recenziram ono što sam slušao pre, a drugi mogu da kažu kakav je kvalitet na disku.

Pre ove komplilacije tadašnji Jugoton je izdao jednu od najbitnijih ploča u bivšoj Jugoslaviji: Paket aranžman. Tri mlada benda koji su razvalili dotadašnje poimanje domaće muzike su otvorili put bendovima sličnog usmerenja. Nažalost, kako to obično biva, novi talas je ipak bila previše umetnička muzika za tadašnje pojmove da bi se probio u šire krugove, i na kraju krajeva bio shvaćen. Idoli su se proslavili posle toga, slično je bilo i sa Orgazmom, dok se Šarlo Akrobata posle jednog od najboljih debi albuma ikad raspao, i iz njega nastala dva dijametralno suprotna, ali užasno kvalitetna benda: Disciplina Kičme i EKV.

Jugoton je s pravom želeo još jedan uspeh i napravio je mnogo ambiciozniji projekat nego što je bio Paket aranžman. Artistička radna akcija ipak od starta nije imala šanse. Kritičari su traživši nove hitove, kompilaciju ispljuvali negativnim recenzijama, a da bi stvar bila gora i Jugoton je prekinuo saradnju sa svih deset bendova. A imali su nameru da svima kasnije objave debi albume.

Osnovna razlika ta dva izdanja je upravo što su Šarlo, Električni orgazam i Idoli poslali materijal za čitavu ploču, a na Artističkoj radnoj akciji je svaki bend bio zastupljen praktično sa singlicom, svako sa po dve pesme. Širi žanrovski afinititeti bendova nisu prijali ni publici ni kritičarima, pa je ova kompilacija propala još u samom startu, ali je kasnije postigla kultni status. Bendovi koji su se ovde našli su: Radnička Kontrola, Bezobrazno Zeleno, Profili Profili, Defektno Efektni, Urbana Gerila, Petar i Zli Vuci, U Škripcu, Pasta ZZ, VIA Talas i TV Moroni. Iz Radnički kontrole su potekli Cane (Partibrejkers), Srđan Đile Marković (likovni umetnik i vođa benda Supernaut) i Srđan Todorović (bubnjar Discipline, EKV-a, Kazne za uši i glumac). Članovi grupe Urbana gerila su bili i Vladimir Arsenijević (dobitnik NIN-ove nagrade za roman U potpalublju i šef izdavačke kuće Rende) i Kebra (Obojeni program). VIA Talas su sačinjavali između ostalih i Bojan Pečar (EKV). Kasnije su neki bili i u: Laibach, Rambo Amadeus, Električni orgazam, Boye, Berliner Strasse, Robna kuća, Toni Montano, Lutke… Loka će osnovati Automatik izdavačku kuću, članovi benda Profili, Profili će završiti u Indexovom radio-pozorištu.

Radnička kontrola prikazuje sav svoj raskoš post-panka u Dosadi, dok su u drugoj prašili mnogo sirovnije, u fazonu ranih pank bendova iz ’77. Bezobrazno zeleno su već bili čisti new wave sa dosta ska delova, najviše pod uticajem Madnessa. Profili Profili bi i danas bili prilično napredni, a mogu da mislim kakve su zabezeknute poglede imali u ono vreme. Koristili su ritam mašinu, doduše sirovo i malo smešno za današnje pojmove, ali sasvim drugačije od svega do tada. Defektno efektni su bili izraziti pank bend sa jakim stavom i tekstovima o Hladnom ratu i atomskom naoružanju. Urbana gerila su možda najpoznatiji bend proistekli sa kompilacije, a zanimljivo je da su bili još u srednjoj školi kad su objavili ove pesme. Veoma sirovi, meni definitivno najbolji na izdanju. Kasnije su osnovali Berliner Strasse, koji je otišao u elektroniku. Petar i zli vuci su bili manje pankerski od prethodnih, ali su imali nekako najprofilisaniji zvuk i veoma dobre ananžmane. New wave im nije bio stran, ali su ga jako mešali sa ska zvukom. U škripcu su briljirali sa Pamflex domom, jednim od najvećih hitova, barem što se mene tiče, na ovoj kompilaciji. Njihov zvuk je već bio malo popičastiji, u brit fazonu, ali sa dovoljno new wave šmeka da se savršeno uklope. Još bih izdvojio i TV morone koji su bili u mods fazonu, a interesantno da je u ovom bendu tada bio i Srđan Dragojević, danas poznati režiser.

Ako ste ovo propustili, sada imate sjajnu priliku da se uverite kako je izgledala beogradska scena godinu dana nakon smrti Tita. Iako kritički ispljuvana, mislim da može da stoji rame uz rame sa proslavljenim Paket Aranžmanom. Definitivna preporuka!

Mascom Records
www.mascom.rs

Ostavi komentar

Napiši komentar!
Napiši ime