Cannibal Corpse – A Skeletal Domain

43

Bendovi često umeju da ujebu stvar menjanjem svog ustaljenog fazona i da na taj način podele svoje fanove u dva tabora, one koje ih podržavaju bez obzira na sve i na one koji ne žele da slušaju nove pravce. Bendovi ponekad iz pravih razloga žele da probaju nešto novo, a u metalu je to barem stalno izvodljivo. Ipak, postoje i bendovi sa kojima nikad nećeš imati te probleme. Cannibal Corpse su brutalna snaga koja postoji već dvadeset i pet godina, a nisu odstupili od svog fazona i na trinaestom studijskom izdanju A Skeletal Domain.

Iskreno, sumnjam da je bilo ko od dugogodišnjih fanova ovog death metal benda i pomislio da će ovaj bend zakazati. Ako očekujete da sad ja vama pametujem kako je ovo do jaja album ili da verifikujem ustaljena razmišljanja koja ste već oformili o ovom albumu, a čuli ste samo jednu pesmu, ipak ne bih da zvučim previše nadmeno ili mrgodno, ali kada se piše o bendu koji je praktično nedodirljiv, kakav je Cannibal Corpse, zna se vrlo dobro da je njihova publika najtvrdokornija i njihova mišljenja je jako teško pomeriti. Da zaključim ovo što pokušavam da kažem: očekivanja fanova su ovim albumom apsolutno zadovoljena! Ako su vas prethodna dva-tri izdanja smorila, jer zvuče praktično isto, ravno i neinventivno, onda ovde možemo da pričamo (uslovno) o velikoj promeni. Ta promena je da je bend konačno izdao album koji je dobar.

Sve ono što valja kod njih, sve što ste voleli, sve se to ovde nalazi. Nema suštinski ničeg novog, već samo Cannibal Corpse koji je opet na svom vrhuncu. Njihov surov death metal je rezultat da imamo album koji je potpuno fokusiran na mrak, crnilo i brutalnu energiju. Šta je još novo što se odmah primeti? Konačno – produkcija! Ako je poredite sa par prethodnih izdanja, ovde konačno dobijamo old skul zvuk koji zvuči moderno. Pošto su na tri prethodna izdanja radili sa Erikom Rutanom, odlučili su da malo promešaju karte, pa su angažovali Marka Luisa iz studija Audiohammer. Ne bih da zvučim uvredljivo prema Eriku Rutanu, ali Cannibal Corpse nikad nisu zvučali ovako osvežavajuće, kao na novom albumu. Super čista produkcija, gde se bas čuje toliko jasno da je praktično integralni deo sa gitarama. Audiohammer studio i inače gaji taj veoma čist i ispoliran zvuk, a mnogi fanovi su gunđali da li je to produkcija kakvu treba da ima Cannibal Corpse, ali posle odslušanog albuma svi se pitaju zašto ga nisu angažovali ranije.

Ako ste death metal fan, verujem da je ovaj album već odavno zabeležen u tefteru da se nabavi / skine i presluša. Sve ono što ste hteli, to je A Skeletal Domain u potpunosti uspeo. Cannibal Corpse se vraćaju u najvećem stilu i zaslužuju da uz Obituary budu još uvek tate kada je brutalni death metal u pitanju.

Metal Blade Records
www.metalblade.com
https://www.facebook.com/cannibalcorpse

Ostavi komentar

Napiši komentar!
Napiši ime