Dok7 – Ni 5 ni 6

64

Niški bend Dok7 je jedna od glavnih priča ovih dana na domaćoj punk rock sceni. Nakon debi izdanja Dobar dan od pre nekoliko godina, vidi se da su momci napredovali džinovskim koracima i preležali većinu dečijih bolesti. Sada su naoružani iskustvom mnogobrojnih svirki na kojima su bili aktivni u poslednje vreme, ali i entuzijazmom i željom za dokazivanjem, pa je pred nama jedan mnogo dobar album.

Već od prvih taktova se oseti ozbiljnija priča. Znatno bolja produkcija, utegnut zvuk, odlične gitare i jako dobra ritam sekcija su glavne odlike. Produkcija je urađena u Wild Cat studiju i odlično se uklopila u mnogo melodičnije pesme nego što je to bilo ranije. Aranžmani su poboljšani, kompleksniji su, naročito kada su gitare u pitanju, koje su sad najbolji deo benda. Pored ritam gitare, sada je u zvuku prisutna preko potrebna druga gitara koja pozadinskim zvucima, solažicama i prelazima daje dubinu, ali i povećava harmoničnost.

Ono što je ranije bilo najslabije, sada je takođe poboljšano. U pitanju su vokali i naravno bek vokali. Prethodni pevač je napustio bend, sada peva Milutin Popović koji se daleko bolje snalazi u toj ulozi. Ipak, da ne bude sve idealno, primetno je da mu bolje leži kad peva visoko, ali dovoljna količina pozadinskih vokala je tu da popuni rupe i ispegla situaciju. Ostaje utisak da je ovaj segment nešto gde je moguć i priželjkujuć napredak u budućnosti.

Ako ste ih slušali na prvom albumu, znajte da je ovo mnogo drugačiji album. Prethodni je odisao šarmom tinejdžerske pozitivnosti, tekstovi su bili neobavezni, ali je i ta neozbiljnost bila deo onoga što ih je činilo jako privlačnim bendom. Novi album je mračniji, kompleksniji, kao da su odrasli za nekoliko godina. Oseća se razočaranost, apatija, bes i očaj zbog svega onoga što nam se dešava. Atmosfera samih melodija je takođe ozbiljnija, čak agresivnija nego na debiju.

Mislim da će ovaj album biti prvenstveno upamćen kao odličan primer mladog benda koji je mnogo napredovao između dva albuma. Možda su neke od promena u postavi uslovile da se prilagode i daju sve od sebe, a možda je prosto došao njihov momenat dobre inspiracije. Verovatno ćemo taj odgovor moći da damo tek da objave neki treći ili četvrti album. Do tada, uživajte u ovom, jer predstavlja možda i trenutno najbolje domaće ostvarenje ove godine.

Multimedia Records
www.multimedia-music.com
https://www.facebook.com/Dok7punx

Ostavi komentar

Napiši komentar!
Napiši ime