Down to Nothing – Life on the James

45

Down To Nothing su su iz Ričmonda, Virdžinija i već su stekli kultni status na lokalnoj sceni. Bend već pet godina nije ništa izbacio (prethodni The Most takođe za Revelation), pa su samim tim očekivanja postala neočekivano visoka. Ono što se vi, ja i ostatak scene pitate jeste da li je ovaj album vredan toliko čekanja?

Kad ogolimo stvari, ovo je u suštini najtipičniji Down To Nothing album do sada. Veoma brz, žestok, pankerski taman koliko treba, nabijen hardkorom do korice. 11 pesama te zgrabe od početka i ne daju ti priliku da predahneš sve do kraja. Revelation je oduvek imao njuh za dobre i kvalitetne bendove i to se i na ovom primeru odlično vidi. Od skejt-pank naslovne pesme, preko When I Rest I Rust koja je u srednjem tempu, bend razvija svoju formulu idealnog zvuka. Da li donosi nešto novo? Iskreno, baš i ne, ako gledamo striktno na ceo album. Ako ga razbucamo na delove, primetićemo gomilu malih promena, neobičnih za njih, naročito što se tiče gitara, koje su se razmahale svuda gde imaju priliku. Očigledno je da bend nije u nekakvoj misiji da pravi revolucionarne stvari, već prosto da naprave dobar hardcore album, koji će, nas konzumente takve muzike, zabaviti dovoljno dok ne pređemo na nešto drugo. Suština je da Down To Nothing ne pripada onim bendovima koje preslušamo jednom i obrišemo. Kod mene se ovo, brat-bratu držalo bar dva meseca na listi.

O čemu su tekstovi? Uglavnom o Ričmondu i ljudima iz okoline. Dirty South je baš bukvalno posveta celoj južnjačkoj pank sceni, dok Brothers Turned Strangers nije neka mudrolija, jer govori o izgubljenom prijateljstvu. Life On The James je album o kući, o svom kraju i borbi da se izgradi bolja zajednica, bolji grad. Čitava ideja albuma se zasniva na tom gradskom ponosu i zajedništvu.  Možda nama iz naše perspektive sve to zvuči kao sa druge planete, ali Down To Nothing svakim stihom naglašavaju ljubav i ponos prema svom rodnom mestu.

Da znam da sviram, verujem da bih voleo da moj bend ovako zvuči. Iskreno, skroz iz srca, bez velikih reči i bez foliranja. Znači, takvi smo, kakvi smo, prihvati nas ili ne.  Znamo ko smo, odakle smo i koji su nam koreni i ponosni smo na to. To je čitavo mudo. Što se mene tiče, jedan od boljih albuma godine.

Revelation Records
www.revelationrecords.com
https://www.facebook.com/downtonothing

Ostavi komentar

Napiši komentar!
Napiši ime