Enter Shikari – The Mindsweep

55

Britanski post-hardcore bend Enter Shikari je svakako jedan od onih sastava čiji se novi album sa velikim nestrpljenjem iščekivao praktično cele prošle godine.  Momci su uspešno dizali tenziju sa nekoliko spotova polako nas uvodeći u novi album, a svaka od tih pesama je bila potpuno različita od prethodne. Rekli bi ste, ništa neobično za njih. Ipak, kako nekom uopšte i objasniti šta je Enter Shikari i šta oni to sviraju?

Uzalud sam se trudio da i sam sebi to objasnim, a koliko vidim ljudima je nekako najlakše da ih ubace u post-hardcore žanr i zadovolje se time. A što se mene tiče, post-hardcore je postao termin gde se trpaju svi oni bendovi koji ne sviraju nešto što je klasično i što je sputano ranijim odrednicama. Da li je u redu nazvati post-hardkorom bend koji je napravio fenomenalnu fuziju elektronike, metalkora, dubstepa, drum and bass-a, panka i alternative?

Ja sam bio nestpljiv da čujem novi album još tamo u septembru, kada je osvanuo super planetarni hit The Last Garrison, kada mi je bilo jasno da će mi ovaj album biti dugo u plejeru. Prvih dana nove godine se pojavio na torentima, prvo u nekom totalno krš mp3 formatu, snimljenom verovatno preko mobilnog telefona, ali ubrzo se pojavio i kršteno izdanje, pa su uši mogle da se posvete normalnom preslušavanju.

Odlučio sam da pokušam eksperiment i album slušam u svim varijantama: dok usisavam, dok (u retkim situacijama) perem sudove, šetam se po kući, čitam sportske vesti, gledam fudbal, čitam strip… Nekoliko dana mi je album bio potpuno u pozadini, ali je i potpuno ušao u uši, pa kad sam konačno seo ispred zvučnika i prepustio se zadovoljstvu, album sam praktično znao ceo.

Očekujte neočekivano, može da bude životni moto ove četvorke iz Engleske, pa tako ni novi album nije izuzetak. Apsolutno je nemoguće predvideti u kom smeru će neka od pesama da krene. Ako ništa drugo, trinaest godina su sprcali i bio je red da ne žive od stare slave. The Mindsweep je definitivno njihovo najprogresivnije delo, i iako se ja grozim bukvalno svega što ima i naznaku progresivnog, ovde sam to dočekao raširenih ruku. Novi album je i definitivan dokaz da se momci ne zadovoljavaju da ostanu u mestu, već surovo sirovo guraju sve ispred sebe. Dramatično počinje u vidu The Appeal & The Mindsweep I, gde pevač Ru Rejnolds na očajnički način pokuša da nas upozori na moralni pad čovečanstva. Bukvalno se oseća očaj i nespokoj u svakom stihu, a zvuk nestrpljenja dozvoljava uvodnoj pesmi da eksplodira u slavu života kombinacijom vrištećeg vokala, metaliziranih rifova i pumpajućeg ritma. Jebeno impresivno!

Sonični haos koji je usledio u sledećih remek-dela me je pomerao nekoliko dana. Anaesthetist i The Last Garrison idu rame uz rame sa pretprošlogodišnjim mega-hitom Radiate. U Myopia imamo gotovo pop početak u kom sam naslutio katastrofu, ali bend je na istančan način sve pretočio u gotovo pank rokačinu, sa metalcore uplivima.

Lično nisam neki fan elektronike, odnosno bolje reći da sam totalno ravnodušan. Enter Shikari je na prethodnim albumima znao itekako da preteruje sa takvim delovima, koji su mi se nekako činili kao da funcionišu sami za sebe, kao da su van čitave priče. Na novom album su savršeno uklopljeni, u maestralnim aranžmanima prepunim melodija i harmonija. There’s A Price On Your Head je disonantan i neobičan pristup, koji podseća dosta na System Of A Down, sa malo elektronike. Verovatno najneobičniji deo čini sledeća Dear Future Historians koja je mnoge podsetila na Cold Play. U pitanju je prelepa balada na klaviru koja zauzima preko šest minuta. Elektronika je uglavnom bila dominantija u trećem delu albuma, koji mi se i najmanje svideo.

Ne vredi o ovome mnogo ni pričati. Ambiciozni, strastveni i moćan album, sa jakom socijalnom i moralnom porukom, The Midsweep je ozbiljan umetnički stav benda koji na svaki način odbija da svira po postavljenim pravilima. Kada je scena preplavljena sa neinspirativnim copy/paste bendovima željnim kratke slave i verovatno brze i lake zarade, Enter Shikari ostaje kao jedan od retkih inovativnih, opasnih pojava sa jasno izraženim sopstvenim stavom.

Sjajno.

Hopeless Records
https://www.facebook.com/hopelessrecords
https://www.facebook.com/entershikari

Ostavi komentar

Napiši komentar!
Napiši ime