F.O.D. – Tricks of the Trade

44

Belgijska hardcore punk scena je iz kog zna kog razloga za mene uvek bila prilično neuhvatljiva i misteriozna. Da me sad pitate da nabrojim neke bendove, zastao bih, dobro počešao ovo malo kose što imam na glavi i verovatno se ne bih setio. Moje pamćenje je odavno zakržljao, a onda kad proberem muzičku kolekciju shvatim da poznajem neke bendove sa te scene i odmah se setim Generation 84, benda koji sam prošle godine dosta slušao. Zbog moje lenjosti da istražujem biografije bendova nisam znao ni da su F.O.D. iz Belgije. Ustvari, lažem, znao sam pre nego što sam nabavio album, jer sam im kačio neke spotove. Kako god se okrene, F.O.D. vam mogu zazvučati nepoznato, ali kad pustite prve taktove albuma Trick Of The Trade, shvatite da su granice potpuno nebitne. Ovo je moglo da se pojavi u Kaliforniji, Srbiji, Japanu…

Kao mlađi umeo sam poprilično da opljunem neke bendove, ne razmišljajući da je neko utrošio vreme i trud u sve to, a ja oštricom olovke sve to obrišem. Danas je drugačije i više volim da proberem i predstavim muziku koja se meni sviđa. Naravno, oni koji me poznaju itekako znaju da sam tvrdoglav kao mazga i da nisam preterano zainteresovan da radim bendove koji se sviđaju današnjoj mlađariji. To je delimično tačno. Dopunio bih da ne bih da radim nešto što mi se ne dopada, samo zato što svi otkidaju na njih. Zbog toga iskopavam melodične punk rock bendove, jer toga mi nikad nije dosta, svestan da će retko ko da se bakće sa ovim mojim pisanjem.

Dakle, F.O.D. već u prvoj sekundi pokazuju da imaju herca za melodiju. Samo vokali u prvih dvadesetak sekundi, bez muzike, u perfektnoj harmoniji, pokazuju da poseduju ono što je najbitnije kod svakog melodičnog benda: jebeno dobar vokal. Interesantno, jedva je primetno da imaju naglasak koji nije engleski, i to samo u par momenata, pa mogu slobodno da kažem da je bilo pravo uživanje slušati momka kako slaže strofu za strofu, niže stihove kao da je to nešto najprirodnije na svetu.

F.O.D. sviraju vrlo brzu melodiju, tu se odlično snalaze, mada u par momenata kada su usprorili, pokazali su da im ni to nije strano. Danas je moderna melodija u srednjem tempu, što mene prilično živcira, pa sam potpuno oduševljen kad se pojave bendovi koji umeju sve to da kombinuju. F.O.D. obožavaju da imaju sporiji poluakustični uvod, sa dominantnim vokalom, a da onda ubace u petu brzinu. Stiltski podsećaju na dosta bendova, ali mene je struktura pesama podsetila dosta na Green Day, s tom razlikom da je ovo deset puta brže. Naravno, No Use For A Name uticaji se podrazumevaju, a tu i tamo se pojavi i momenti koji podsete na Bad Religion. Ti sporiji delovi, o kojima sam pričao, tu mnogi vide Grafina i ekipu i meni to nimalo ne smeta. Dobri uticaji su uvek dobrodošli.

Pošto im je ovo drugi album, mnogi bendovi itekako znaju da se spotaknu na toj stepenici, zbog čega je kvalitet još značajnije spomenuti. Prošlogodišnji debi album je, koliko sad vidim, jako dobro prošao. Meni je promakao, mada zbog količine materijala sa kojim baratam više me ništa ne čudi. Srećom, sad ga nisam omašio i svakim slušanjem otkrivam nove zanimljive momente.

Zanimljive su karijere pojedinih bendova. F.O.D. postoje osam godina, ali praktično do prošle nisu napravili ništa značajno. Danas su jedna od vodećih sila belgijske punk rock scene i pred njima je super perspektivna karijera. Nije mala stvar napraviti svež i dobar album u žanru koji je isceđen do samih granica.

Inače, uprkos modernim trendovima da se rade kraći albumi ili EP-jevi, F.O.D. nisu kalkulisali i spičili su čak 17 pesama. Produkcija je jako dobra i strašno mi se svidelo što su malo pojačali bas koji rilja melodiju samo tako. Ne služi samo kao pratnja bubnjevima, već aktivno doprinosi stvaranju melodične zvučne slike. Jedino što ovom bendu istinski fali su solaže koje bi razbile monotoniju koja se ponekad pojavi. Rifovi su perfektni, vokalna harmonija na visokom nivou, bubnjar nije statičan, pa mi je pomalo žao što nisu, naročito u sporijim delovima, roknuli neku dobru rock solažu, koja ne mora ni da bude brza. Videćemo koliko će bend biti na sledećem albumu zainteresovan za tako nešto.

Kako god se okrene, ako verujete mom sudu, ovaj album će vas itekako uveseliti, naročito ako ste ljubitelj dobrih melodičnih bendova.

Funtime Records
Effervescence Records
Bird Attack Records
Bells On Records

https://www.facebook.com/fodbook

Ostavi komentar

Napiši komentar!
Napiši ime