Fugazi – First Demo

48

Tek sveže oformljen bend Fugazi je tokom 1988. godine imao desetak koncerata kada su prvi put ušli u studio i snimili demo sa Donom Zintarom, apsolutno najpoznatijim vašingtonskim producentom, koji je radio i sa Minor Threat, Government Issue, Scream, Rites Of Spring, Dag Nasty i mnogim drugim danas kultnim bendovima. Kompletan prvi demo, ako izuzmemo Turn Off Your Guns, koju tek sad prvi put čujemo, je deljena na kaseti na tim prvim Fugazi svirkama, ali tek sad dobija zvanično oficijelno izdanje. Iznenađujuće je kako se tih 11 pesama sa prvog demo snimka raširilo po praktično čitavoj diskografiji benda, pa tako imamo recimo Furniture koja je objavljena tek 2001. na istoimenom izdanju, a The Word je svetlo videla tek na boks setu 20 Years Of Dischord objavljenom 2002. godine. Naravno, ostatak sirovih pesama sa prvog demo snimka je završio na prva četiri albuma Fugazi, Margin Walker, 3 Songs i Repeater.

Bez obzira što se radi o demo snimku, on zvuči daleko bolje od prosečnog demo snimka, pogotovo kakve smo brlje u to doba slušali. Ipak, autentičnost takvog demosa je neprejebiv, pa je iskusnijem slušaocu lako da pronađe greške, ispadanja, pa čak i razgovore članova benda. Sve to daje poseban šarm ovom izdanju, bez obzira što neki već dižu ruke govoreći da je Dischord rešio da još malo zaradi od svoje zlatne koke. Ja sam recimo tek kasnije uspeo da svarim Fugazi, a pod tim kasnije, mislim da poslednjih par godina. Zato mi je super zanimljivo da ih upoznajem sad na samom početku, prepoznajući neke od favorita koje su kasnije ponovo odsvirali. U Waiting Room je Jan Mekkej sjebao početak, pa se čuje Uuups!. Skroz van tona deranje u Song #1 je još jedan primer koliko su kasnije napredovali. U Turn Off Your Guns imamo zanimljiv rokerski rif, koji ne čudi bolje poznavaoce Mekkeja, koji je bio jako opsednut klasičnim rok bendom Cheap Trick. Takođe, ono što je upadljivo na prvom demu je izostanak Gaja Pićiota, koji je kasnije mnogo doprineo da Fugazi postane to što jeste.

Ovaj demo ima čisto istorijsku vrednost, kao neka vrsta dokumenta za obožavaoce, dok bi oni koji ovaj bend nisu do sada slušali, ipak trebali da se bace na regularna izdanja. Sirovost zvuka, neispoliranost, je potpuno neuporediva sa istim pesmama koje su kasnije dovedene u red. Meni je bilo zanimljivo da ih ponovo čujem na samom početku, pogotovo što nikad nisu zvanično objavili da se raspadaju, a de fakto to jesu, pa je First Demo nešto najbliže što možemo da zovemo novim izdanjem.

Dischord Records
www.dischord.com

Ostavi komentar

Napiši komentar!
Napiši ime