Prijava Registracija

Prijavite se na sajt

Korisničko ime
Šifra *
Zapamti me

Napravite nalog

Polja (*) su obavezna.
Ime
Korisničko ime
Šifra *
Potvrdite šifru *
E-mail *
Potvrdite email *
Captcha *
RELOAD_CAPTCHA

In Memoriam: Goran Kostić Kosta (1966-2017)

Teško je naći pametne reči da se opiše osećaj tuge i nemoći kad nas pogodi odlazak jednog od najzanimljivijih pojava na domaćoj punk rock sceni. Goran Kostić Kosta je bio pevač benda Novembar i danas je preminuo u Nišu.

Njegova karijera na domaćoj sceni je krajnje interesantna i pitanje je u kom bi smeru išla da nije izbio rat. Krajem osamdesetih je živeo u Zagrebu gde je pevao u bendu Studeni Studeni, koji su nastali 1986. godine. Bili su relativno poznati na zagrebačkoj sceni, a njihov prilično originalni miks bluza i panka je bio sastojak koji ih je izdvajao iz ostatka lokalne scene. Za kratko vreme koliko su tamo bitisali do početka rata su izbacili, čini mi se, jedan EP pod nazivom Čisto kao suza.

U ratno leto 1991. godine Kosta prelazi u Srbiju i neko, doduše kratko vreme, živi u Novom Sadu. Ubrzo se seli u Niš gde nastavlja svoju priču, osnivajući novi bend, koji logično dobija ime Novembar. Inače, on je ustvari upao u bend Glas Amerike da svira bas, ali se brzo prešaltao na gitaru, a već sledeće godine 1992. grupa i zvanično menja naziv u Novembar. 1993. godine snima debi album Deguelo koji je izašao 1994. za Metropolis. Usledili su Blues južne pruge 1996. i maestralni, ali i krajnje mračni Licem prema zemlji 2000. godine. Bend se nedugo potom i raspao.

Kosta se ponovo vraća sa novom postavom pet godina kasnije, a novo izdanje je usledilo tri godine kasnije kada je izašao Radulizam. Još jedan album Proklet su izbacili 2013. godine. Nažalost, to je poslednji studijski originalni materijal koji je bend izbacio. Učestvovali su i na kompilaciji Za tebe – a tribute to KUD Idijoti 2016. godine.

Novembar je bio veoma koncertno aktivan bend i krajnje originalan na srpskoj punk rock sceni.

JoomlaMan