Iron Reagan – The Tyranny of Will

41

Bio sam klinac kada su treš metal i krosover bili na vrhuncu popularnosti. Bendovi poput Cro-Mags, DRI i Corrosion Of Conformity su mnogima tada bili u prvih pet bendova. Čitajući stare fanzine iz tog vremena ili malo kasnije, stičeš utisak da se ova neobična fuzija panka i metala tada smatrala najvećom muzičkom evolucijom. Suštinski, ili to zavoliš ili te jako nervira. Stariji su nama klincima pričali kako je osamdesetih na krosover svirkama pola publike bilo ubeđeno da bend svira pank, a druga polovina metal. Zapamtite, nije to kao danas, tada se publika različitih žanrova nije mešala, a često su izbijale i nasilne tuče među njima. Retkost je bila da neki bend uspe da ih privuče na isto mesto, a krosover bendovi su upravo to jako dobro radili. Iron Reagan je jedan od tih bendova, koji mogu da spoje mostove dva suprotstavljena sveta.

Iron Reagan dolaze iz Ričmonda i ovo im je drugi album, ali prvi za metal etiketu Relapse Records. Počeli su kao side projekat, smatrani super grupom, a nesumnjivo im je opasan pedigre: članovi benda su iz Municipal Waste, Cannabal Corpse i Darkest Hour, pa već vidim da ako niste overili Iron Reagan, pomišljate u sebi: jebote, kako ih do sada nisam overio?! Niste jedini, ne brinite se, ali je tek ovaj drugi album izazvao cunami, potres, zemljotres i erupciju vulkana na sceni. Hvalospevi lete sa svih strana, svi se utrkuju ko će da ih više ishvali, ko će šerovati novu pesmu, ko će se kurčiti kako ih je slušao od samog početka. Okej, sve je to jedno veliko mrsomuđenje i prosipanje muda za bubrege, ali stoji jedna činjenica: ovo je jebeno, ali jebeno dobar bend. Bez obzira da li vam ide na kurac što ih svi spominju i što je jako moderno da se slušaju, zajebite to, potpuno je nebitno što ih i ja hvalim. Iron Reagan su apsolutno zasluženo najveći hit kraja leta i početka jeseni, kako god vam odgovara.

Ako neko sad od vas podigne ruku i kaže kako ovo nije ništa novo, biće u pravu. U teoriji. Jeste, ovo nije ništa novo, ali ovo je konačno posle duže vremena, DOBRO krosover izdanje, koje je urađeno onako kako treba. Najbolja kombinacija treša, hardkora i panka koju možete da zamislite, pa je opet bolje od toga. Metalci će odmah posle par rifova imati o čemu da pričaju, pevanje je potpuno old skul, solaže nisu česte, ali su potpuno spektakularne i super brze. Treš zvuk gitare je savršen, produkcija na ivici prljavštine. Pesme ne prelaze dva minuta, a ima ih dosta i ispod minuta. Sve ukupno 24 razbijačine koje će vam prodrmati čula i naterati vas da se ponovo podsetite verovatno najpotcenjenijeg agresivnog žanra muzike – krosovera.

Već na prvoj pesmi vas uduraju direktno u zube, i kako se borite da zadržite vazduh, oni su već poleteli i prešli na treću. Iron Reagan su brzi, bučni i direktni. Neće stati. Onaj smoreni krosover koji je spor i sa gruvastijim gitarama je ovde potpuno izbegnut. Momci cepaju treš metal na pankerski način, bez mnogo palamuđenja i čekanja. Sve je brzo, žestoko i nažalost prekratko. Taman se navikneš, a ono gotovo. Hardcore je uglavnom prisutan kroz vokal Tonija Foreste, koji je dovoljno razumljiv, a istovremeno i krajnje prljav. Vrlo dobra kombinacija.

Ako ponovo neko od vas ustane i kaže kako na ovom albumu fali originalnosti, samo ću reći: koji kurac i tražiš originalnost na krosover albumu? Ovo je za sve zaljubljenike u rane osamdesete i muziku koju smo nekad toliko slušali i pizdeli što niko ne zna da je uradi kršteno. E, sada se pojavio bend koji to zna, koji ume i nemojte da se proseravate ili nešto slično. Ili slušajte ili nemojte!

Što se mene lično tiče, ovo je apsolutno genijalno.

Relapse Records
www.relapse.com
https://www.facebook.com/IRONREAGAN

Ostavi komentar

Napiši komentar!
Napiši ime