Loš Primjer – Malo Sunca

54

Ovo mi je promaklo prošle godine, a pošto sam pre par nedelja naleteo na njihov sajt i na njemu link za džabe download, odmah sam se bacio u skidanje. O njima nisam puno znao, odmah ću priznati i spustiti glavu od sramote, ali nikad nije kasno. Ipak, staću u svoju odbranu i reći da postoji sasvim opravdan razlog za tako nešto. Loš primjer je bend iz Hrvatske, iz Požege i postoje još od 1997. godine, ali iza sebe imaju samo debi album i ovaj koji recenziram. Nije ni čudo što ih nisam iskopao do sada.

Hrvati imaju dobre melodične bendove. Pasi su jedan od hitova u mom plejeru, a Loš primjer će samo nastaviti tu priču. Odmah sam preslušao i prvi album i evo kakvi su generalni utisci. Dobra, brza bez-zajebavanja melodija, sa domaćim angažovanim tekstovima. Ugrubo je tako. Ispod haube se krije jedan nadasve kreativan i inspirativan bend koji je itekako napredovao za deset godina koliko je prošlo od debi albuma Pozdrav dabru. Napredovali su tekstualno, ali prvestveno u aranžmanima. Čim pustite snimak izvalićete gomilu Iron Maiden solaža, harmonija, sve upakovano u Satanic Surfers krljaže.

Tekstualno, poput gore pomenutih Pasa, su angažovani, dosta govore o planeti Zemlji, prirodi, čoveku koji sve to uništava. Govore o uopštenim temama koje tište poštenog čoveka, bez obzira na ideološko ili političko opredeljenje. Muzika je ipak ono što mene privlači daleko više, a ovaj bend itekako zna svoj posao. Jesu pokupili dobre uticaje i nisu izmislili toplu vodu, ali u danima kada su brutalni copy/paste bendovi preplavili sve medije, dobro je da neko i zna da svira. A Loš primjer ne samo da cepaju dobru melodiju, već  im nije ni strano da ubace i po koji At The Gates momenat, što me je pozitivno iznenadilo. Ipak, paralelu koju sam povukao sa Pasima ne uzimajte zdravo za gotovo. Imaju oni dosta svojih fazona po kojima mogu da budu prepoznati.

Sviđa mi se vokal. Dosta je jasan, ume doduše da kiksira na par mesta, ali uglavnom je dominantan, uz gitare. Harmonije vokala su odlične, ima ih po čitavom albumu, a ne samo na par mesta. Bubanj je generalno ok, ali mi smeta što ima plastičan i nerealan zvuk. Možda su preterali u studiju, ne znam iskreno, ali to je u suštini mana većine melodičnih bendova. Bas linija je mogla da bude izraženija i u tome vidim najviše prostora za napredak. Gitare su sa druge strane potpuno oplemenile zvuk i čitav bend drže čvrstom rukom.

Uglavnom nema slabih pesama. Možda poluminutna Pašteta bi mogla da se izbaci ili da je bar otišla na kraj. Na albumu su se našle i neke pesme na engleskom i bend je i tu pokazao da ne bi imao problema i da kompletno pređe na stranjski. Ipak, daleko je bolje kad pevaju na svom jeziku. Em su razumljiviji i nama, em takvih bendova ipak nema mnogo. Loš primjer su pokazali da mogu da budu dobar primer bendovima koji sviraju melodičan punk rock. Samo se nadam da neće proći deset godina do sledećeg albuma.

http://www.losprimjer.com/download/losprimjer-malosunca.zip
http://www.facebook.com/pages/Lo%C5%A1-Primjer/111082562301842

Ostavi komentar

Napiši komentar!
Napiši ime