Modern Life Is War: Fever Hunting

48

Povratnički albumi su često hodajuća katastrofa, naročito u žanru poput hardkora koji se jako brzo i često menja. Bend je izbacio Witness, rekek-delo iz 2005. godine, posle toga još jedan i klasično za većinu hardcore bendova raspali se posle toga. Na sceni se svašta desilo u međuvremenu, dosta novih bendova je steklo popularnost zasnivajući svoj zvuk upravo na albumu Witness. Zbog toga je logično da se pitamo da li Modern Life Is War ima šta novo da kaže i da doprinese zvuku koji je odavno već izdefinisan, pritom rizikujući da zvuči zastarelo ili još gore da urade nešto potpuno novo i da ih opljuju svi stariji fanovi?

Srećom, momci nisu novopečeni klinci koji nemaju pojma. Sprcali su u dupe dosta koncerata i albuma, nabijeni iskustvom izabrali su logičan pristup i vratili se zvuku koji ih je definisao kao bend. To u principu znači da su ignorisali sve ono sa prethodnog albuma, koji realno i nije nešto oduševio publiku. Fever Hunting ima sve dobre elemente sa Witness-a. Malo sporije pesme nego što je uobičajeno, nekarakteristične strukture pesama koje imaju više delova i koje se pretapaju, melodične gitarske deonice i vokal na ivici vrištanja.

Ipak novi album ima par različitosti u odnosu na svog gore pomenutog prethodnika i to uglavnom negativne stvari.  Dok je za mene Witness savršenih 27 minuta, gde nema uspona i padova, sa vrlo inspirativnim tekstovima, ovde je ta priča malo praznija i ima momenata kada treba i preskočiti pesmu. Naravno, ovo sad zvuči malo žestoko sa moje strane, ali to je samo iz razloga što se upoređuje sa albumom koji je na neki način i definisao zvuk svoje generacije.  Sa druge strane, Fever Hunting je duži album, koji počinje prilično tromo i tek na trećoj-četvrtoj pesmi uzima zamah. Ponavljanje je još jedna stvar koja je zasmetala ljudima, ali meni nije. Currency je očigledan primer. Sem vokala, muzička pozadina se tri minuta praktično ne menja, ali upravo u toj jednostavnosti i leži kvalitet ovog benda.

Produkcija je malo ravna za moj ukus, ali bend uspeva to da ispegla sa atmosferom koja je na nivou Witness. Možda sam malo konfuzan, jer su mi osećanja pomešana, ali glavna stvar je da je bend ostao van svih tokova i da i dalje uspeva pobegne od klasičnih hardkore klišea.

Dok je Witness bio album koji je donosio svež i nov zvuk i nezaboravan pristup hardkoru, Fever Hunting je dobar, čak i veoma dobar album koji će ipak pasti u zaborav za par meseci, uglavnom zbog masovne produkcije bendova koji su svoj zvuk ukrali sa Witness-a, a kojih ima toliko da ih lopatom možeš trpati u kamione.

Deathwish Inc.
www.deathwishinc.com
www.facebook.com/ModernLifeIsWarOfficial‎

Ostavi komentar

Napiši komentar!
Napiši ime