Night Birds – Born To Die In Suburbia

44

Prošlo je tri godine od debi albuma benda Night Birds, izdanja koje je ostalo danima u ušima svih zaljubljenika u surf pank zvuk, donoseći zarazan zvuk osamdesetih i južne Kalifornije. Zvuk je bio toliko melodičan zarazan, a opet pomešan sa Dead Kennedys, da se svima urezao u glavu danima. Taj debi album The Other Side of Darkness je bio jebeno dobar. Bend je sam sebi postavio standarde toliko visoko, da su se mnogi pitali šta nas čeka na drugom albumu.

Born To Die In Suburbia razbija debi u paramparčad. To je to ukratko. Opušteno bih mogao ovde da završim recenziju i kažem vam da nabavite album, ali pošto mnogo volim da serem danas, nastaviću dalje. To naravno ne znači da vi ne treba već da potražite album. Šta imamo novo na ovom albumu? Novi gitarista razvaljuje, iako je muzički stil i dalje isti kao i ranije. Album počinje sa sjajnim instrumentalom u totalno surf fazonu, nastavlja se sa naslovnom koja prosto slavi stare horor/sf filmove. Born To Die In Suburbia ne gubi vreme, odmah kreće furiozno, pokazujući bend u punom sjaju, razvaljujući čula slušaoca.

Night Birds voli da menja brzine tokom albuma. Retke su pesme u jednom tempu, već imamo česte promene ritma, koje skoro uvek zvuče jako dobro. U Less The Merrier imamo početak koji podseća na Kenedise, a onda nastavlja u nekom srednje sporom tempu, pokazujući da im nije ni to strana teritorija. Bez gubitka kvaliteta, bend menja brzinu u sekundi. Takođe i literarno su krajnje zanimljivi. U ovoj pesmi se recimo govori o jednoj stvari u vezi Božića o kojoj se ne govori previše, i koja je priličan tabu. Naime, broj samoubistava, barem u Americi, u vreme božićnih praznika je znatno veći od proseka. Ova pesma govori o potencijalnim razlozima, a najveći je usamljenost koju ljudi osete kada su svi oko njih srećni.

Naci Gold je još jedna od sporijih pesama i prilično drugačija od ostatka. Harmonije u Adolescents fazonu iskaču sa svih strana, a sporost pesme nije nimalo uticala na atmosferu. Čak štaviše, još je postala turobnija i ozbiljnija, nego što bi bila da je u furioznom tempu pretrčala preko refrena. Ipak, većina će za svoje favorite staviti upravo te brze poput Modern Morons i Villa Opscura, ali i naslovne Born To Die In Suburbia.

Šta god da kažem još biće totalno nepotrebno. Ovo je apsolutno redak biser koji svaki pravi fan panka, surfa i horora treba da ima.

Grave Mistake Records
www.gravemistakerecords.com
https://www.facebook.com/NGHTBRDS

Ostavi komentar

Napiši komentar!
Napiši ime