Old Man Markley – Down Side Up

53

Svašta sam slušao u životu. Nikad se nisam gadio neke muzike, ali da mi je neko rekao pre jedno 15-20 godina da ću slušati blugrass punk i to još na meni omiljenoj etiketi Fat Wreck Chords, rekao bih mu da me zajebava. Ma oterao bi ga u pizdu materinu zbog bogohuljenja. Ipak, vremena se menjaju, čovek što je stariji smekšava (bar je tako u mom slučaju) i otvoreniji je za različite muzičke pravce. Pa čak i mešavinu žanrova. Old Man Markley je blugrass bend samo spolja, iznutra je to čistokrvni punk rock, sa punk stavom, pesnicom uvis i srednjim prstom svima. Ipak, većina ljudi neće da čuje dalje kad ovaj bend raspali po bendžu, harmonici i ostalim tralajkama koje prvi put u životu čujem.

Evo, opalite Blindfold. Počinje sa harmonikom i vi zamišljate neki ulični bend u Parizu. Predvečerje, klinci sviraju za kintu u nekoj polumračnoj ulici, a deset sekundi kasnije kreće klasičan melodičan pank, bez gitara. Ne znam da li me kontate, ali ovo je kao kad bi No Fun At All počeli da sviraju narodnjake sa istim ritmom i brzinom.

Bend dolazi iz Los Anđelesa i već svojim debi albumom za Fat Wreck su izazvali oprečna mišljenja. Nekima je super, kao meni, drugima smešno i jadno, treći ne znaju ni šta da misle, prosto ignorišu… Suština je da je bend na drugom još više podigao lestvicu. Mnogo bolje odsvirano, opuštenije, sa više štova i zanimljivih delova. Uspeli su da spoje prilično nespojive stvari. Mogu da ih zamislim i na nekom pank festivalu, čak i na velikoj bini, da sviraju pre Bad Religion, ali isto tako i u nekoj pripizdini, u zadimljenoj kafančugi, da budu bend u pozadini dok debela konobarica donosi masna krilca i krigle piva.

Pored pravog pankerskog pevača imamo i ženski vokal koji se povremeno ubaci i začini čorbu taman toliko da ne bude sterilno. Da ne bude priča savršena i da ne balavim do kraja, ima i par ispada, par krajnje sporih i dosadnih pesama koje su mogli opušteno da izbace i niko im ništa ne bi rekao. Suština je da se bend vrlo teško snalazi u tim sporim pesmama, ne leže im nikako. Ali zato izuvaju i sabijaju u brzim pesmama. Tu su na domaćem terenu. Ogroman broj instrumenata za divno čudo ne guši zvučnu sliku i sve mi zvuči kako treba.

Ne moram da kenjam dalje, shvatili ste poentu. Ko ih je slušao, verujem da će sa zadovoljstvom ponovo, ko ih je pljuvao sigurno će sa istim žarom da oplete ponovo, a ko je ignorisao verovatno i ne zna šta je propustio. Živeli!

Fat Wreck Chords
www.fatwreck.com
www.oldmanmarkley.com

Ostavi komentar

Napiši komentar!
Napiši ime