Putrid Blood – Absolute Profit

83

E, ovo se zove jebanje keve. Posle impresivnog prvenca, momci su dobili priliku da se probiju i na strano tržište i rezultat svega to je jedan od najboljih domaćih albuma u poslednje vreme. Prvo kad pustite ima da vas uhvate za gušu i ne puštaju. Udaračka produkcija, pumpajuća ritam sekcija, razarajuće gitare i vokal koji nema problem da peva ni srpske ni engleske tekstove. U osnovi ovo je čist treš metal u svom najboljem obliku. Recimo uzmite Sepulturu iz svog najboljeg perioda Beneath The Remains, uparite malo Slayera, ali samo malkice i to je to. Nije ovo preslikana muzika iz osamdsesetih, ovo zvuči moderno skroz, ali na fazon stare škole. Ovo kad sam preslušavao, par dana sem starih metal albuma nisam slušao. Jednostavno je zarazno, previše zarazno. Gotovo da se zapitaš A što metalci ne rade stalno ovakve albume, umesto što izmišljaju toplu vodu? Meni je ovo metal, na njemu sam odrastao, iako sam kasnije otišao u druge vode.

Ovakav treš metal volim. Nema puno melodije, ali nema ni suludo nabacanih rifova, koji nemaju smisla. Ovde je suština u jednostavnosti. Brzo, čestoko, agresivno, ali skockano u skladnu celinu. Takođe, nema izdrkavanja na instrumentima, što metalci često znaju. Bubnjar je impresivan. Voli duplu pedalu, ali je ne koristi stalno. To je još jedna od stvari koja mi se sviđa. Raznovrstan je, često menja ritam i stičeš utisak da svira sto godina, da puca od samopouzdanja.

Gitare su posebna priča. Zvuk me dosta podseća na Seasons In The Abyss album, ali samo po boji zvuka. Putrid Blood su bliži onom zvuku koji su braća Kavalera furali krajem osamdsesetih. Dugo nisam slušao ovakav album, pa mi je iskreno i legao. Ne znam kako su reagovali ljudi koji aktivno prate metal scenu i ne mogu da ovo uporedim sa trenutnim stanjem na sceni. Ako ovakvih bendova ima na tone, onda je to jedna jebeno dobra scena.

Putrid Blood nije bend koji će se izdvojiti nečim na prvu loptu. Ipak, ono što rade, rade kako treba i očigledno su to želeli. Za drugo izdanje, izuzetno ostvarenje, naročito u domaćim okvirima. Tehnički perfetna svirka je začinjena sa kombinacijom tekstova na srpskom i engleskom. Meni su metal tekstovi uglavnom nebuloza, pa nisam previše pažnje pridavao ni ovima, a nazivi pesama poput Silovanje, Kontraudar, Zver, Rođen za pakao, Nespokoj, Vulture, For Gods Sake mogu lako da vam ugrubo daju predstavu o čemu se tu radi.

Putrid Blood je bend koji me je oduševio i na prošlom, a potpuno oduvao na novom albumu. Ovo treba slušati. Ovo treba pokazivati nabeđenim muzičarima, koji misle da je metal samo skup super brzih rifova, bez trunke duše. Ovo je metal koji ja volim. Sjajno!

Miner Recordings 
http://www.facebook.com/putridblood

1 komentar

Ostavi komentar

Napiši komentar!
Napiši ime