Ritam nereda – To nisi ti

103

Ritam nereda se jako slušao devedesetih. Sećam se dok sam još bio u srednjoj školi da nisi mogao tek tako lako da ih uloviš uživo. Ja sam ih lično u to vreme gledao kao jako velik bend, možda i najveći novosadski, a onda su došli u Inđiju, lokalni klub, a došlo možda tek pedesetak ljudi. Nakon svirke, bend se sve sa opremom jedva ugurao u neku krntiju od kombija, koji je stao, pa smo ih par nas, koji smo ostali posle svirke, gurali da upale. I pomislih tada da mi je potpuno neverovatno da jedan ovako velik bend ima ovakve probleme, da ga mediji zapostavljaju. Ne zaboravite da je u to vreme Ritam nereda smatram nacističkim bendom, mediji su ih otvoreno okrivili za ubistvo jednog Roma u Beogradu. Mislim da je to bilo negde u vreme kada se pojavio treći album Zvuci bola, praktično poslednji koji sam slušao. Prva dva su bili čisti pankeraj, i zaista i danas zvuče strašno dobro. Treći je uneo metal gitare, ali je čak bio i kvalitetniji od prva dva. Nakon toga je usledila faza koja više podseća na Panteru, a ne na pank bend. Iskreno albume poput 99, Exist To Resist, Poriv, IX i Paralelni svet nisam mnogo slušao. Možda sam pretrčao, jer više to nije bio isti bend. A, onda se desilo nešto što zaista nisam očekivao.

Ritam nereda su nakon pet godina pauze izbacili novi album, koji će naterati mnoge stare fanove da ih ponovo slušaju. Renesansa u zvuku, povratak alternativnom / pank zvuku, daleko bolje gitare i vokal koji je daleko razumljiviji su u osnovi gigantski korak napred u odnosu na dve decenije metala koji ih je krasio. Ili nije, zavisi iz koje perspektive gledate. Već sa prvi spotom Zauvek je bilo jasno da je bend na drugim talasnim dužinama, i da će ovaj album moći da se uglavi negde između drugog i trećeg albuma. Tvrd zvuk gitara je potpuno izbačen, što se verovatno neće svideti metalcima, ali zato sad imamo slobodu u zvuku, daleko više melodije i tekstove koji imaju više smisla, iako su često uvijeni u filozofsku formu, jer je Boban sada pisao o svojim unutrašnjim borbama.

Pošto su izbacili tvrde metalizirane gitare, kao osnovu svirke, sada solaže imaju itekako smisla. I ima ih svuda, a to smo dosta slušali na Breaking. Ritam nereda baš zbog jakih solaža i nikad nisu bili klasičan pank bend. Zanimljiva, za njih prilično netipična, gitarska rešenja su glavni lajtmotiv albuma, a posebno bih izdvojio odličan refren u pesmi Depresija, koja prosto odiše tom novosadskom melanholijom, koja karakteriše ogroman broj bendova iz tog grada, naročito onih koji su svirali još devedesetih. Još jedna pesma koja ima skroz zanimljive aranžmane je i Drugačije. Najveći hit je definitivno Divan dan, sa zaraznom melodijom koja se pretapa u refren. Ovde je očigledno koliko su dobili sa izbacivanjem tvrdog zvuka, jer bi se emocija potpuno utopila u dž-dž ritam. Sada su gitare aktivan činilac sa vokalima, a melanholični tekstovi čitavu priču dodatno pojačavaju.

Možda će nekom ovakav Ritam nereda biti previše mekan, ali što se mene lično tiče, ovaj album je jedno od najprijatnijih iznenađenja ove godine. Za bend koji je od oi! pankera postao bukvalno Pantera klon, sada imamo bend koji ponovo može da nas natera da se zamislimo na neke stvari o kojima je Boban pevao: depresiji, usamljenosti, gubljenju nade… Još jedna pesma u kojoj je povratak starom zvuku doneo daleko bolji rezultat je u fantastičnoj Nema dileme, gde su gitare u ultra melodičnom delu zamenile bek vokale, kojih bi možda, u nekom budućem izdanju, trebalo ipak da bude malo više. Seti se je pesma koja najviše podseća na Breaking album i verujem da će svojim malo bržim ritmom sigurno izazvati delirujum na koncertima.

Prilično kompaktan album bez nekog posebnog lošeg momenta, sem prespore Boli me sve, koju sam gotovo uvek preskakao. Ako je izbacimo iz slike, dobijamo jedan zaista moćan ablum koji itekako vredi slušati. Bendu treba iskreno čestitati, jer su nakon toliko godina imali hrabrosti da prekinu sa tvrdim zvukom, koji je od njih napravio bend koji je izgubio dušu i kojem je bila bitna forma, a ne u suština. Baš kako što je onomad GBB izbacio sasvim dobar povratnički album, tako smo i sad dobili nazad novosadske heroje i samo mogu da se nadam da ovo nije jedan pokušaj i da će se stvari vratiti kakve su bile. Iskreno se nadam. Do tada, preslušajte ovo i ulovite ih uživo. Ritam nereda to apsolutno zaslužuju.

Nered Source / Nocturne
https://www.facebook.com/RitamNereda

Ostavi komentar

Napiši komentar!
Napiši ime