Soulcage – Done With Hiding

54

Pozdrav Drugari, nije me bilo neko vreme, što zbog ličnih obaveza (deca i žena uzeše danak) što zbog nekih drugih obaveza. No od kad se ovo pojavilo djavo mi ne da mira, pa moram da švrljnem reč ili dve.

Soulcage su stari znanci domaće publike, ali evo u slučaju da se po prvi put susrećete sa njima da se upoznamo. Mlada četvorka koja nam dolazi iz Gornjeg Milanovca, grada koji neverovatno odoleva modernim trendovima, i  gde se po svaku cenu čuvaju stare dobre vrednosti underground muzike. Dovoljno je otići na bilo koju svirku u taj grad i sve će vam biti jasno. Da se vratim na Soulcage, još od mog prvog susreta sa njima meni su prirasli srcu. Ne zbog interesantne činjenice da su kao obradu svirali pesmu jednog od mojih bivših bendova, već zbog činjenice da su mi muzički legli i da količina energije koja se širi sa bine je nešto što većini domaćih bendova manjka.

Na Done With Hiding se čekalo dosta dugo, nisam siguran kada izbacili prvi demo, ali je prošlo dosta godina. U ovom trenutku slobodan sam reći da se čekanje isplatilo. Momci su nas mesecima začikivali raznim snimcima sa snimanja, ponekom pesmom, i već u tim trenucima je bilo jasno kako će sve ovo izgledati kao celina. Ako bih muzički trebao da ih poredim sa nekim uslovno rečeno velikim imenima, evo neka to bude nešto izmedju Strife-a (rani radovi) i Terror-a. Premda mislim da ovo poredjenje i nije baš na mestu. Ima tu dosta modernih uticaja, koji su aranžmanski toliko dobro uklopljeni da momci ipak imaju svoj prepoznatljiv stil. Ako muzički i podsećaju na gore dva pomenuta benda onda vokalno odskaču mnogo od njih. Histeričan, agresivan vocal napada vas već na prvu strofu i zavlači se pod kožu. Definitivno najači adut ovog benda. Da se nadovežem na vokale, moram i malo da iskritikujem. Ovakva muzika zahteva dosta, ali dosta pratećih gang vokala, koji njima itekako manjkaju. Nije to neka velika greška ali smatram da bi sing alongovi još vise upotpunili celu sliku ovog izdanja. Gitare, odlične. Inteligentni gitarski aranžmani za kojima ostaje žal što se neće čuti i uživo, jer momci sviraju sa jednom gitarom. Muzički, produkcijski savršeno, ali moram izneti primedbu na tekstove, koji su odlični, što lični, što angažovani, ali nijedna od 11 pesama koliko ima na CD, nije napisana od ruke nekog od članova, već od prijatelja benda, drugara ili šta već. Mislim da jedan bend ovog kalibra ipak svojoj publici treba da iznese svoja razmišljanja i emocije. Još jednom tekstovi su odlični, I pametno upakovani u muziku ali moje mišljnje je da bih ipak voleo da su napisani od strane benda. Ova činjenica ne umanjuje kvalitet ovog izdanja ali nekako mi smeta.

Kada bih morao da ocenjujem od 1-5, Done With Hiding od mene dobija 5 k’o vrata, ja ga vrtim već nedeljama i neće mi dosaditi. PREDOBRO. Nadam se da nas Soulcage neće staviti na čekanje sa novim materijalom 5 godina. Jer verujem da imaju potencijala I da njihovo vremem tek dolazi. Gitare u ruke i cepajte! Nažalost moram konstatovati da žive i rade bilo gde van Srbije već bi odavno prašili na velikim binama i sa nama nekim poznatim imenima.

Aj uzdravlje!

Ostavi komentar

Napiši komentar!
Napiši ime