The Casualties – Resistance

43

Ovaj bend je na sceni prisutan dovoljno dugo da zna kako se pravi dobar i zanimljiv punk album. Pre tri godine su izbacili album za Side One Dummy Records, ovog puta su se prebacili na metal etiketu Season Of Mist i neke promene su ipak bile neminovne. Produkcija je znatno čvršća, ne metalska, ali se vidi u gitarama da nije klasično pank drljanje. Nije samo produkcija ono što su menjali, već celokupan album zvuči malo drugačije. Ovo je i dalje iskreni pank sa jakom političkom crtom i socijalnim komentarima u kojima zajebani vokal Horha Herere zvuči još zajebanije. Ipak, nešto ima drugačije u pristupu i temama u tekstovima. Da li su želeli da pridobiju neku novu masu fanova ili su takva razmišljanja došla prirodno sa godinama?

Već su sa prvom pesmom My Blood – My Life – Always Forward stvorili atmosferu koja se nije menjala do kraja albuma. Oštriji ton je očigledan. Jednostavno rifovi odišu atmosferom prve polovine osamdesetih, ali postoji dosta momenata koji su čisti hardcore, a sa druge strane imamo i posvete Motörheadu u Warriors Of The Road, čime se sprečava učmalost i predvidljivost albuma. Morality Police ima odličnu solažu, a kasnije imamo zanimljiv duet melodične gitare i surovog vokala. Ono na čemu je bend najviše radio su refreni, to se odmah primeti. Jako su zarazni, gotovo svi sa horskim pevanjem. To u nekim pesmama pali, u drugim ne baš. Različiti stilovi pesama koje sam spomenuo u prethodnom pasusu, u refrenima nisu slučaj, pa ovde dolazi do zasićenja i predvidljivosti. Horsko pevanje i podignute pesnice su našle put u gotovo svakoj pesmi i svakom refrenu, pa ako niste preterani ljubitelj istih imaćete problema sa albumom. Sa druge strane, većina ljubitelja street punka ne može toga da se zasiti, pogotovo kada je u pitanju vokal Herere. U My Blood je sve fino uklopljeno, nije loše ni u It’s Coming Down on You i Brick Wall Justice, ali mi je prilično zaparalo uši u South East Asian Rebel. Zanimljiv momenat pred kraj albuma je i pesma na španskom, koja je pokazala da se ovakav žanr itekako uklapa u matični jezik pevača. Ostaje samo pitanje da li je ovo one-time izlet ili putokaz u kom smeru bend može da krene u budućnosti?

U svakom slučaju, The Casualties nisu nimalo razočarali. Resistance je prirodan naslednik bogate diskografije. Bend je ostao veran svom zvuku i tekstovima, nudeći nekoliko pesama koje su zanimljive. Ima uspona i padova, par dosadnjikavih pesama, ali je i dalje ubedljiv i slušljiv, što bi bilo sasvim dovoljno za preporuku.

Season of Mist Records
www.season-of-mist.com
www.facebook.com/TheCasualties

Ostavi komentar

Napiši komentar!
Napiši ime