The Shell Corporation – Mandrake

51

Prosto ne mogu da verujem da mi je ovako dobar bend izmakao svih ovih godina. Politički izraženi tekstovi su u kombinaciji sa ubistvenim melodičnim pankom, prošaranim svim mogućim uticajima od post-panka, hardkora, folk-panka, ska panka… Različitost je glavna stvar na albumu, pa se slobodno može reći da je ovo rolerkoster vožnja kroz žanrove, promene ritma i atmosfere. Album počinje fantastičnim hitom Appetite for Distraction i tu je već jasno koliko su profilisali skejt pank zvuk u još melodičniji i mnogo iskusniji zvuk. Old skul melodija na moderan način.

Tekstovi su krajnje politički, ali ne onako klišerski direktni, već su cinični do korice. Otvorena kritika društva je prisutna na svakom koraku, možda i previše tvrdoglavo ubacivana svuda. Ipak, to je njihov stav i izuzetno žele da budu saslušani. Himničnost u pesmama je iznenađujuća i iskreno nisam očekivao da bude ovoliko dobrih pesama. U suštini, album je teško gledati po pesmama, već kao jednu celinu. Prvi deo albuma je brz kao britva, gitarske melodije režu, a ritam sekcija daje dubinu zvuku. Drugi deo albuma je malo sporiji, sa melodičnim pesmama, pa čak i ska temama, mada je primetno da se bend tu ipak slabije snalazi. Tih nekoliko, nazovimo ih eksperimentalnih pesama, su očigledno najnoviji uticaji, jer je bend na ranijim albumima svirao mnogo brže i energičnije. Ipak, naglasak u tim pesmama je na tekstovima, naročito u tekstu Bombs away, but we are ok. Ironičnost i cinizam su zamenili mladalačku direktnost.
Treći deo albuma je miks prva dva. Ubitačne brze melodije, sa naglaskom na jakom vokalu i himničnosti se smenjuju sa pesmama u srednjem ritmu, gde je pojačana atmosferičnost. Jaka bas linija dominira sporijim pesmama, gde do izražaja dolaze i neki drugi instrumenti sem gitare (klavijature se čuju povremeno). Album završava sa akustičnom Perfect World, koja je najtipična vokalna pesma od svih. Cinizam je najbolja reč kojom mogu da opišem tekstove.
 
Bend odiše iskustvom i to se vidi na prvo slušanje. Očigledno je da su ovim albumom hteli malo da izađu iz svoje sigurne zone sa nekoliko sporijih ska pank pesama. Rezultat u tim pesmama je polovičan, ali zato deo u kom su kao kod kuće, klasična kalifornijska melodija, izuva i prosto ih je uživanje slušati. Do nekog novog albuma, preslušajte The Shell Corporation.
 

Paper + Plastick Records
www.paperandplastick.com
www.facebook.com/TheShellCorporation

Ostavi komentar

Napiši komentar!
Napiši ime