Turbonegro – Sexual Harassment

57

Zamena pevača nikad nije jednostavna stvar.  Ako bismo zavirili u istoriju, samo je par bendova to uspelo uspešno (AC/DC i Iron Maiden mi prvi padaju na pamet). Ponekad je bolje promeniti stil, ime ili se prosto raspasti. Iako tehnički Henk Von Helvet nije originalni pevač Turbonegra, on je istinski bio ikona benda, vođa i frontmen i svako je ovaj bend povezivao sa njim. Kada je on po drugi put napustio bend, ostatak benda je zamenu našao u Britancu Toniju Silvesteru, zvanom Vojvoda od Ničega. On nema tako dobar vokal poput svog slavnijeg prethodnika, ali ima neku dozu agresivnosti koja se savršeno uklapa uz zvuk benda. Barem se meni tako čini.

Seksualno uznemiravanje je deveti album ovih norveških ludaka opsednutih pederlukom i kamiondžijama. Posle meni par dosadnih albuma, konačno jedan koji stilom podseća na ubedljivo najbolji Apocalypse Dudes. Iskreno, u prethodnoj deceniji i nisu objavili nešto što bi se ponovo slušalo. Tekstualno se vraćaju korenima, pa boleštine i perverzije pršte na sve strane. Najbliže su onome što su radili na Ass Cobra albumu. Šta reći kad već u prvoj pesmi grme stihovi poput He’s the husband, you’re the wife!

Kome ne smetaju takvi tekstovi, odavno je Turbonegro stavio na listu svojih omiljenih bendova. Barem kad je reč o onima koji uspešno mešaju punk i metal, a takvi su retki. Dovoljno je reći da je ovaj bend uticao na ogroman broj što skandinavskih punk, hardcore i metal bendova, pa dalje u ostatku Evrope, ali i Americi. Jednostavno, njihov jedinstveni garažni punk zvuk ukombinovan sa hardrokom i metalom je jedan od najznačajnih muzičkih uticaja u istoriji.

Ipak, bend nije u potpuno ostavio iza sebe prethodna dva albuma, koji su imali veselije note i naglasak na pesmama idealnim za puštanje na žurkama. Za mene su totalno suludi nazivi poput Shake Your Shit Machine, ali verujem da su pederi odlepili. Lele. Najbolja pesma ubedljivo je Dude Without A Face, koja strašno podseća na gore pomenute albume sa kraja devedesetih. Dobar refren, zarazne melodije i naravno super brza metal solaža. Apsolutno dobitna kombinacija. Meni su te njihove solaže oduvek bile najjači deo benda. Euroboy ni na ovom albumu nije propustio da pokaže svu raskoš svog talenta, pa bih vam preporučio da overite solaže u The Nihilistic Atmy i Tight Jeans, Loose Leash. Genijalno!

Dok je sa jedne strane Henk Von Helvet uplovio u vode užasnog hardroka sa Merlin Mensonom u Doctor Mercy and the Midnight Cult, mi smo dobili konačno dobar album Turbonegra i potvrdu da oni imaju još svašta da nam pokažu. Definitivno treba preslušati.

Ostavi komentar

Napiši komentar!
Napiši ime