7 Seconds – Leave A Light On

70

Jedan od najvećih i mnogima najdraži hardcore bend se vraća sa šesnaestim albumom u svojoj blistavoj karijeri, a rezultat je daleko bolji nego što sam očekivao. Zašto? Biću iskren i reći ću da sam očekivao mlako, dosadno i predvidljivo izdanje, naivno misleći da su Kevin, Stiv i ekipa izgubili osećaj posle skoro decenije bez pravog izdanja. Debelo sam se zajebao. Ovo je album zbog kog će mnogi da skinu paučinu sa starih ploča i da preslušaju ponovo klasike sa početka karijere.

A ta karijera traje još od 1980. godine, kada su bend osnovali Kevin Seconds i Steve Youth u „Malom Vegasu“, kako popularno zovu Reno, u državi Nevada. Bend je prošao kroz trilion promena postava i raznih izdavačkih kuća, ali u 34 godine postojanja, Kevin i Stiv su uvek bili tu. Tokom godina su probali da istražuju zvuk, pokušali su i sa sporijim, daleko melodičnijim indie rock fazonom, ali su se uvek vraćali svom starom old-school pank zvuku, koji ih je etablirao u najuticajniji hardcore bend uz Minor Threat.

Leave A Light On je, kao što sam rekao, šesnaesti album benda, i tek prvo izdanje posle Take It Back, Take It On, Take It Over iz 2005. godine, a njihovo prvo za rastuću etiketu Rise Records iz Portlanda. Uz Kevina i Stiva, u bendu su trenutno gitarista Bobi Adams i bubnjar Troj Movat. Album počinje furiozno, u njihovom stilu, brzo, jednostavno. Navučeš se iste sekunde kad Kevin pusti glas. Njegov vokal je toliko prepoznatljiv da bi ga prepoznao među hiljadu drugih hardcore pevača. Iako je u poslednjih nekoliko godina više angažovan u potpuno drugom muzičkom pravcu preko svog novog akustičnog folk projekta, nije izgubio tu žicu koja ga krasi kao hardcore pevača. Prve dve pesme su super brze i upravo ono što ste očekivali od benda. Vrlo melodično, sa dosta sitnih zajebancija sa solažama na gitarama. U principu, prvim delom albuma kao da je bend namerno želeo da nam stavi do znanja ko su oni i od čega su satkani, bez obrzira što su prevalili odavno pet banki.

Treća Slogan On A Shirt ima prizvuk irskog folka, ali sasvim im dobro leži. Posle par klasičnih, brzih pozitivnih pesama, naslovna Leave A Light On je iznenađujući biser, sporija, gotovo u nekom brit pop fazonu. Vrlo prijatna promena na sredini albuma u kojoj bend pokazuje da se fantastično snalazi u sporijem tempu. Kevin prosto briljira. Ne znam kada je ovako dobro pevao. Visoki tonovi mu ne predstavljaju nikakav problem, dok ga bend uspešno prati, nudeći u zvuku neke nove, zanimljive tonove.

Empty Spots je povratak u osamdesete, verovatno i najbolja pesma na albumu. Melodična bomba koja ruši sve pred sobom, sa impresivnim gitarskim solažama i zaraznim pozadinskim vokalima. Tekstualno, ovo je bukvalno 7Seconds koji smo svi zavoleli. Tekstovi se bave temama koje su obeležile njihovu karijeru: pozitivan stav u Slogan on a Shirt, ne gubljenje vere u teškim momentima u I Have Faith In You, čista autobiografija u 30 Years (And Still Going Wrong)

Uopšteno, album nema slabu tačku. Veoma aktuelan, moderan, ali opet totalno u starom fazonu. Za stare fanove, ovo je apsolutno obavezna lektira, mada bi i klinci mogli slobodno da počnu da ih slušaju već sa ovim albumom. Briljantno

Rise Records
www.facebook.com/official7seconds
www.riserecords.com

Ostavi komentar

Napiši komentar!
Napiši ime