Allout Helter – The Notion Of Control

279

Na mnogim mestima sam video engleski izraz helter-skelter (najpoznatiji je svakako po Bitlsovoj pesmi), ali nigde nisam naleteo na adekvatan prevod. Sasvim slučajno naleteh pre neki dan na izraz navrat-nanos, a mogu slobodno da kažem da Allout Helter iz Denvera umeju u dovoljnoj meri da se pridržaju ovog izraza. Pošto su izašli iz iste fabrike poput poznatijih kolega kao što su Propagandhi i A Wilhelm Scream, itekako se vidi da pod njihovim ogromnim uticajem. Dok su na prvom izdanju Sinking, We Regress demonstrirali zavidan talenat komplikovanih deonica, na The Notion Of Control bend se potpuno prepustio propadanju u tehnički melodični ambis, sa strahovitim naglaskom na miks punk rock energije i metaliziranih gitara. Rezultat je više nego impresivan!

Već od prvih sekundi uvodne A Thief in the Night bend nas zapljuskuje u talasima sa žestokim rifovima, frenetičnom brzinom, fokusirajući kompletnu zvučnu sliku na besan i agresivan vokal Rosa Hostejdža. Ako je u uvodnoj vokal ono što me prikovalo za stolicu, onda je već u sledećoj Darold Janzen Will Have His Revenge gitarski duel ono što se izdvojilo. Fred Ber i Rajan Tejt su u furioznom tempu izbacili par solaža, koje se pretapaju jedna u drugu. Ponekad je teško razlikovati gde ide regularan ritam, a gde počinje solaža. Mnogo slojevita zvučna slika, pažljivo projektovana.

Hardcore je dominanatan u Maximum Helter, koja je opet nakrcana sa odličnim solo deonicama. Agresivnost hardcore momenata je uglavnom u odličnoj simbiozi sa melodičnim pozadinama, a bend uspešno ubacuje crosover u miks, plus malo doze metala, ali glavnicu drži dobri stari melodični punk rock i hardcore. Neko je spomenuo Strung Out? Teško bih mogao da ih uporedim sa njima, iako sam takvo poređenje viđao na nekoliko mesta. Većina će ipak da ih uporedi sa A Wilhelm Scream, čiji gitarista Trevor Rajli je radio produkciju albuma.

Tekstualno su izrazito politički, ali poput muzičkog dela, i ovde su stvari malo komplikovanije, pa imamo dosta metafora i dvosmislenih stihova, čime se još više bend udaljava od krda sličnih bendova. The Notion Of Control je odličan dodatak sve popularnijoj sceni tehničkih punk hardcore bendova. Iako sam album može da se utegne i bude bolji, smatram da je postigao upravo ono što je i bila želja samog benda: politički angažovan album sa naglaskom na tehnički savršene pank deonice i žestinu hardkora. Ako to volite, onda definitivno overite ovaj bend.

Bird Attack Records
https://birdattackrecords.bandcamp.com/

Prethodni članakSLED – A Better You
Sledeći članakGoals – Squishy Anthem

Ostavi komentar

Napiši komentar!
Napiši ime