Astpai – Efforts And Means

48

Astpai dolaze iz Austrije i njihovo prethodno ostvarenje The Scavenger sam sa oduševljenjem slušao. Obradovala me je vest da su i dalje aktivni i da u oktobru izlazi novi album. Danas je teško naći melodičan bend koji zna da svira i još teže koji ima dobrog pevača, a Astpai imaju i jedno i drugo. Efforts And Means je veoma zreo hardcore punk album sa takvom dozom melodije da vam neće biti dobro. Dosta se oslanja na devedesete, najviše na NOFX i Strike Anywhere; recimo da su nešto između ova dva. Kad sam već to rekao, odmah ću i da se ogradim da podsećaju na ove, ali da zvuče krajnje osvežavajuće i da album ima prizmu zanimljivosti od početka do kraja. Ono što ih razlikuje u odnosu na mnoge slične bendove je što imaju u zvuku evropski šmek, čime su izbegli zamku većine bendova koji samo iskopiraju američke bendove i zvuče očajno. Posle uvoda, sve eksplodira u Biting Dogs Don’t Chew i Intentions. Čim ih čujete kao da ste se teleportovali u prošlost, nekih 15 godina ranije, kada je ovakvih bendova bilo na sve strane. Brzina, odlične melodije, razarajuć bubanj, prangijajuć bas i vokal na ivici promuklosti. Savršeni sastojci jednog dobrog benda. Naravno, neko ovo sve ima, izmeša i zvuči loše, ali za razliku od takvih bendova Astpai uspešno balansira na žestini hardkora, melodičnosti kalifornijskog panka i garažnih solaža.

Istakao bih impresivnu Give Us Today Our Daily Bread, Cars And Flatscreens, u kojoj bend zvuči kao None More Black, što i ne čudi, jer je na ovoj pesmi gostovao Džejson Ševčuk, koji inače pored None More Black peva(o) i u Kid Dynamite i LaGrecia. Upravo ovaj poslednji bend je i bio uzor u ovoj pesmi, koja neodoljivo podseća na You Like Baseball, I Like Ghosts sa albuma On Parallels.

Kvalitet sviranja je na visokom nivou. Gitaristi su se potrudili da ubace i komplikovanije melodije, pa su ih mnogi već strpali u žanr tehničkog punk rocka, što je po meni greška, jer ovde toga ima samo u pojedinim momentima. Vokal je sirov, nema ni naznake onog čistog vokala koji krasi slične bendove, ali upravo ta razlika i čini ovaj bend krajnje zanimljivim. Bend podjednako dobro radi i sporije i brže pesme i to je još jedan kvalitet koji mogu da im pripišem. Možda su ove sporije pesme čak i bolje, jer se čuje više gitara, više neobičnih melodija u pozadini koje se teško probijaju u ubitačno brzim pesmama.

Naravno, album nije savršen, ima par dosadnih momenata i preskakanja pesama, ali je sasvim dobra zabava i fin background za neobaveznu muziku na poslu.

Ass-Card Records
Jump Start Records
www.facebook.com/ASTPAI

Ostavi komentar

Napiši komentar!
Napiši ime