Deadheads – This is Deadheads First Album (It Includes Electric Guitars)

70

Da li vam ponekad nedostaju punk ‘n’ roll manijaci Turbonegro, Zeke, The Hives (rani period), Hellacopters, Backyard Babies, (The) International Noise Conspiracy i njima slični? Meni takvi bendovi, osim što zauzimaju skoro ceo USB za auto, imaju posebno mesto u kolekciji i s vremena na vreme im se vratim sa žarom koji nevira moju suprugu, sina, komšije i slučajne prolaznike. Neki ljubitelj Ace Stojanovića bi rekao: verovali ili ne, od bendova koje sam nabrojao 83,3333% su severnjaci, koji moraju da se greju pržeći gitarske rifove, da se ne posmrzaju načisto u onoj Skandinaviji. Ako nisu deathrashgrindblack metalci, onda su (poput ovih) pankerski razbijači i svi imaju istu karakteristiku – valjaju, bogamu!

Deadheads su četiri mladunca iz Geteborga, koji su sklepali svoj prvenac pomalo smešnog imena za Ghost Highway Recordings iz Madrida(!), malu etiketu koja neguje zvuk gorepomenutih bendova. Pevač i gitarista Manne Olander će vas svojim glasom sigurno podsetiti na neke ranije koje pamtite po lepom (ostavljam vama da se počastite), a likom podseća na – klasičnog heavy metalca iz Švedske. Ostatak ga izgledom prati (osim bubnjara Tima – ćelavka), tako da grupna fotografija ovog benda kao da govori npr. „Mi volemo Slayer!“ Ipak, muzika koju ispaljuju ovi momci već od prve pesme Baby Blues pruža instant vraćanje u lepša rokenrol vremena, glavatanje na žurkama, polivanje pivom i horsko urlanje. Prvi i za sada jedini spot uradili su za My Demons, pesmu koja se može lako pretvoriti u vašeg demona koji vas ne ispušta iz šaketina, zatim se uz UH, AHH i OH YEAH vožnja nastavlja uz Freak Out, bombu od minut i kusur. Malko se usporava samo na Ghost, Deadheads i Venom (koja kucka oko 6 minuta, uz akustične gitare u vidu ispomoći), a sve ostalo je nafrizirano do daske. U pesmi originalnog naziva Rock & Roll gostuje Ann-Sofie Hoyles, pevačica benda Spiders, još jednog finog iznenađenja iz Geteborga. Na pojedinim pesmama (kratke) gitarske solaže dopunjuje fanatični klavir, što stvar čini još boljom. Tekstovi nisu toliko upečatljivi, kao kod pojedinih bendova odozgo, ali to ni malo ne smeta i ne kvari veoma lepu sliku o Deadheadsima.

Malko je teže doći do albuma, mada se može uz Deezer i Bandcamp (etikete, ne i benda) odslušati kako dolikuje. Ja ovo iz Winampa ne nameravam vaditi – moj auto bolje tera, sve mačke iz dvorišta su utekle, komšijin pas me zaobilazi, supruga odbija da mi spremi doručak (da, puštam ga izjutra za sreću), dakle – samo napred!

https://www.facebook.com/deadheadsband/

Prethodni članakTitle Fight potpisali za ANTI-Records
Sledeći članakThe Class Assassins – Start Again

Ostavi komentar

Napiši komentar!
Napiši ime