NOFX – Ribbed Live In A Dive

172

Kada je Fat Wreck najavio pre otprilike dva meseca da će se kultna serija koncertnih snimaka Live in a Dive nastaviti baš sa NOFX, blago je reći da sam bio oduševljen. U vreme kada se pojavio prvi koncertni snimak No Use For A Name nije bilo ničeg sličnog. Nije bilo youtube snimaka, bendovi nisu dolazili kod nas i iskreno samo retki su uspeli da čuju omiljene bendove uživo. A iako su snimci iz Live in a Dive serije bili peglani u studiju, ipak se osetio taj osećaj live snimka sa publikom.

Mislim da je bilo šest Live in a Dive koncerata u originalnoj seriji (Bracket, Lagwagon, Sick Of It All, Swingin’ Utters, Strung Out i No Use For A Name) i čini mi se da je poslednji izašao 2005. godine. Neka me ispravi neko ako grešim. Elem, nakon 13 godina se serija vraća i eto prilike da čujemo NOFX, iako smo njih mogli da overimo dva puta u zvaničnim koncertnim izdanjima (I Heard They Suck Live iz 1995., i They’ve Actually Gotten Worse Live iz 2007.), a i brojni snimci na internetu nam sad daju daleko bolji uvid u to kako NOFX zvuči uživo.

Kad sam dobio ovo izdanje, mislio sam da je snimak nekog novijeg datuma, ali on je prilično star, datira čak iz 2012. godine. Snimljen je u Los Anđelesu u Mejan Teatru. Kent Džejmison je bio snimatelj, ali za završni miks i produkciju je zadužen Kameron Veb. Snimak je apsolutno perfektan, a naravno mnogi će reći da je prepeglan u studiju. Iskreno, ne znam, zvuči mnogo sirovije od studijskog snimka, bubanj nije ni blizu plastičnom, koji je zaštitni znak većine Fat Wreck bendova.

Pošto je u pitanju specifičan koncert, jer je legendarni Ribbed iz 1991. godine odsviran u celosti (doduše u malo izmešanom rasporedu nego na albumu), dobili smo pola čuke vrhunskog punk rocka i nešto manje zajebancije nego inače od strane Debelog i ekipe. Perfektno su uvežbani, iako su poznati da znaju debelo da useru, što zbog cuge i droge, što zbog sprdanja. Ovde je baš do jaja profi odsvirano, naročito u ultra melodičnim pesmama poput The Malachi Crunch i The Moron Brothers. Uostalom, Ribbed je nalazi na mnogim listama kao jedan od najboljih pank albuma devedesetih.

Ako bih mogao da tražim dlaku u jajetu, onda bi to bila ta upeglanost zvuka. Premalo čujem publiku. Doduše, to je sad stvar ukusa. Neko voli baš da čuje totalnu sirovosti live nastupa. Meni nije previše zasmetalo, ali ako ima mana na ovom albumu, onda je to. Pesme su nešto malo brže odsvirane nego u originalu, a posebno sam oduševljen kako su odsvirali Showerdays, Just The Flu i Green Corn.

Dame i gospodo, Live in a Dive se vratio. Nadam se još mnogim izdanjima. Fat Wreck je prilično obnovio postavu, ima pregršt novih benda u odnosu na period kada je ova serija originalno izašla, a ima i starih bendova čiji live snimak odavno priželjkujemo. Do tada, uživajte u Ribbed live snimku.

Fat Wreck Chords
http://www.fatwreck.com/
https://www.facebook.com/NOFX/

Prethodni članakAnti-Flag – The Debate Is Over (If You Want It) – acoustic
Sledeći članakDrug Church – Avoidarama

Ostavi komentar

Napiši komentar!
Napiši ime