POSLEDNJA MTA FEŠTA: „MI I DALJE VERUJEMO!“ uz STICK TO YOUR GUNS (US) 10.04.2023. u Beogradu

Udruženje Mins Tu Amend (MTA) je poznato po tome što već 15 godina pod principima DIY (do-it-yourself) etike organizuje hardkor/pank/metal koncerte, od lokalnih malih, do onih velikih svetski poznatih imena. Odlučili su kažu doviđenja. A da odu uz prasak, pobrinuli su se dovođenjem jednog od najuticajnijih bendova svetske hardkor scene – Stick To Your Guns!

Šta je MTA? MTA je, za one koji ne znaju, produžena ruka beogradskog hardkor benda Blankfile, ideja nastala u tom bendu o tome da se može doprineti razvoju lokalne scene kroz razvijanje kontakta sa bendovima, njihovim menadžerima i koncertnim promoterima na međunarodnom nivou. Tih 15 godina MTA je nudio Srbiju kao destinaciju za turneju i svoje usluge organizacije pro bono svim stranim bendovima sa kojima su uspostavili kontakt ili koji su se javili sa pitanjem da sviraju u Srbiji. Počev od lokalnih manje poznatih bendova iz Slovenije, Austrije, Nemačke, Francuske, Mađarkse, Velike Britanije i SAD, srpska underground scena je stigla i do nekih prilično velikih imena ovim putem. Tako su posteri sa „MTA Promotion“ u zaglavlju listali ovih godina imena kao što su Bane, Strung Out, A Wilhelm Scream, iwrestledabearonce, Thy Art Is Murder, Texas In July, Comeback Kid, Unearth, Expire, Lionheart, Nasty i Deez Nuts.

Osim što je dovodio bendove sa strane i pomagao istima da imaju bolji uvid o Srbiji, MTA je svakom tom koncertu pridruživao lokalne bendove sa srpske underground scene i pomagao da mnogi od njih zasviraju i razviju poznanstva sa kolegama koji dolaze iz razvijenijih muzičkih sredina. Sećate se onog loma „subotnje večeri“ u Domu uz Bane i CBK? Festivala ekstremne muzike i sportova u skejt parku kad je Strung Out nastupio besplatno za sve koji su došli? Niza polu-tajnih koncerata u ćoškovima srpske klupske scene? MTA nije štedeo para i energije da pomognu da Srbija ostane relevantna na svetskoj mapi underground muzike. Pri tom, retko kad su imali ikakve finansijske podrške osim svojih džepova i prodatih karata, a vozila ih je ideja da će neki bendovi odavde tim događajima dobiti priliku da dele binu sa bendovima na koje se ugledaju i ostvare dečačke snove. Jer, imati hardkor/metal/punk bend u Srbiji znači da si sanjar. MTA je to znao, jer su i sami sanjali.  

„Nadahnuće. Razočaranje. Cimanje. Cikličnim ponavljanjem te tri reči bi moglo da se opiše 15 godina rada Udruženja MTA na ovim prostorima.“, uvodi ekipa iz MTA u vest o poslednjem koncertu i nastavlja „Došlo je vreme da kažemo doviđenja. Ne bismo mogli da zamislimo bolji oproštaj nego uz bend čiji rad i muzika počivaju upravo na ista tri postulata.“. I, eto nama Stick To Your Guns-a u Beogradu. Bend koji možda i ne treba posebno najavljivati onima koji su iole očešali hardkor muziku u svojim plejlistama. Legende. Uz njih, ovaj poslednji put izuzetno, MTA je odlučio da sam zatvori tu priču i izvođački. Tako će podršku STYG to veče pružiti i kroz nastup benda Blankfile.

Više informacija o koncertu, bendovima koji nastupaju, prodaji karata sledi, a vi za početak upišite 10.04.2023. godine u svoje rokovnike i spremite se za slavlje. Jer, ovo nije tužni rastanak, već happy ending jedne super priče.

Prethodni članakBlankfile – The Counterweight
Sledeći članakDropkick Murphys glavni hedlajneri PRH 2.3!

Ostavi komentar

Napiši komentar!
Napiši ime