Stretch Arm Strong / John Barry

92

Bend Stretch Arm Strong sam prvi put čuo sredinom prošle godine kada mi je sa Solid State Records stigao fantastičan album Rituals Of Life. Zvuk benda me je najviše podsetio na Sick Of It All, mada sa mnogo više emocija i metala. Dugo sam planirao da uradim ovaj intervju, ali pošto se moj drug Smilja dopisivao sa bubnjarem Johnom, odlučio sam mi on odradi intervju. Nadam se da će vam se intervju svideti i da će vam pokazati bar malo koliko je ovaj bend sjajan. Thanx xSmiljax!

-475-1119556107-pressshot.lowres4U redu, za početak, neke ljude će verovatno interesovati, pa… Počnimo od istorije benda, članovi, bla, bla, bla…
Stretch Arm Strong je osnovan u jesen 1992. Trojica od prvih pet originalnih članova su i dalje u bendu: David, Scott i John. Stretch Arm Strong je, dakle, počeo kao petorka. Originalni pevač James je napustio grupu, pa je naš basista preuzeo vokalne deonice, istovremeno sa sviranjem basa. To je bio Matt. To je bila postava za sledeće dve godine. Da bi unapredio i poboljšao koncerte, Matt je odustao od basa da bi se potpuno posvetio pevanju. Chrisa smo ubacili u bend kao basistu. Posle 3 godine u bendu, Matt je odlučio da se usmeri ka drugih ciljevima. Basista Chris je počeo da peva, a bend je pravio audicije i Donnie je postao novi basista. Godinu dana kasnije Donnie je raskrstio sa grupom, pa je Shawn upao na njegovo mesto, ali je i on ubrzo otišao iz benda, pa smo morali da dovedemo Jeremy-ja. To je sadašnja, prilično stabilna postava, jer smo zajedno oko 3 godine. Jeremy na basu, Chris -vokal, David – gitara, Scott – gitara i John na bubnjevima.

Kako si počeo da slušaš hardcore?
Upao sam preko Matta, Scotta i Davida. Kada je osnovan Stretch Arm Strong tada sam upoznao hardcore scenu. Imao sam 18 godina.

Osim demosa, koja ste izdanja izbacili do sada?
1993 – Split 7″ sa Bedlam Hour (out of print), 1994 – kompilacija bendova iz Južne Karoline (out of print), 1995 – EP sa 5 pesama, kada je Chris bio još basista (out of print), 1996 – Split 7″ sa Prevail, dok je Chris pevao (out of print), 1997 – album Compassion Fills The Void koji je izdat za Rise/Uprising Records (još nabavljiv), 1998 – 7″ kompilacija sa 5 bendova, između ostalih Disciple (ostalo veoma malo primeraka), 1999 – album Rituals Of Life koji je izdat za Solid State/Tooth And Nail Records (nabavljiv).

Reci mi nešto o tekstovima benda; o čemu govore?
Tekstovi koje Chris piše su veoma pozitivni. Teme su uglavnom: samopoboljšanje, izražavanje emocija, ljubav i oproštaj.

Šta misliš o sXe i religiji u okviru muzike?
Mislim da je muzika oblik izražavanja kao i umetnost. Ako je tvoj način izražavanja sXe ili religija onda ja mislim da je to u redu. Nemam baš nikakvih problema sa tim temama, sve dok nasilje ne preuzme stvar u svoje ruke.

Šta misliš o hardcore bendovima tipa Korn, Deftones, koji govore kako sviraju hardcore…?
Korn i Deftones su totalno drugačiji bendovi nego Stretch Arm Strong. Oni su spojili više različitih pravaca u njihov hardcore, ali ja mislim da su oni daleko od pravog hardcore-a, muzike kojom su toliko inspirisani. Ipak, oni su veoma uspešni bendovi i vi morate to poštovati.

Reci mi nešto o sceni u tvojoj okolini (fanzini, etikete, distro, bendovi…)
U mom gradu ima brdo bendova, ali nema distrosa, fanzina ili etiketa.

Koji su ti omiljeni bendovi i sa kojim bendovima bi voleo da sviraš?
Mislim da je moj omiljeni bend Ensign. Stretch je bio privilegovan da ide na turneju sa Ensign. Želeo bih da idemo na turneju sa Sick Of It All.

Kakav je život u tvom gradu i čime se bavite van benda?
Život u mom gradu je prilično običan, spušten na zemlju, nehatan. Grad ima oko 100.000 stanovnika. Ja sam redovan student geografije. Isto tako radim u Odeljenju Državne Trgovine (State Commerce Department, vidite kako može glupo da se prevodi, prim. kuc) koji je odgovoran da nabavljanje novih poslova u državi.

Kakva je atmosfera na svirkama? Da li ima nasilja? Da li skinhedi dolaze na vaše gigove?
Atmosfera na našim svirkama je izvanredna. Dosta igranja, plus sing alons (ovo definitivno ne mož’ da se prevodi, prim. kuc), koji predstavljaju sjajne vibracije dok sviramo. Veoma retko ima nasilja ili tuča; ništa specijalno. Skinhedi nikada ne dolaze na naše svirke.

Da možeš, šta bi promenio u svetu?
Da li je nada ili sudbina, ali ja bih želeo da se svetski lideri malo smire. To bi donelo harmoniju u svetu.

Omiljena hrana, knjiga…?
Volim svakakvu hranu, nisam nešto probirljiv. Moje omiljeno piće je soda i slatki čaj.

Da li znaš nešto o HC sceni i situaciji u Jugoslaviji?
Trenutno sam neobavešten o HC sceni u Jugoslaviji. Znam da se Jugoslavija raspala u nekoliko delova koji su priznati kao države. Isto tako sam upoznat sa velikim etničkim sukobima u regionu.

Šta radiš u slobodno vreme, da li igraš fudbal, ragbi ili bilo koji drugi sport?
Uopšte nemam slobodnog vremena. Moje vreme provodim sa bendom, školom i na poslu.

Da li se plašiš nečega?
Plašim se nepoznatog.

Mislim da je to sve za ovaj intervju, pa da li želiš da kažeš nešto za kraj?
Hvali ti xSmiljax što si mi pružio priliku da dam intervju za jedan jugoslovenski fanzin. Izuzetno je ovo dopisivanje na tako velikim udaljenostima sa čovekom koji sluša istu muziku kao i ja. Stretch Arm Strong dolazi u Evropu ovog leta i nadamo se da ćemo posetiti Jugoslaviju. BYE FOR NOW!!!

Stretch Arm Strong contact address:
P.O. Box 8826 Columbia, South Carolina 29202 USA
www.stretcharmstrong.net

* Intervju originalno objavljen u Get on the Stage #3, marta 2000.

Prethodni članakV/A – This is Bad Taste Vol. 3
Sledeći članakKrvavi trenuci sreće

Ostavi komentar

Napiši komentar!
Napiši ime