Svetski dan muzike, Svilajnac, 21. jun 2015.

129

U organizaciji lokalnog muzičara, entuzijaste i novinara Milovana Momirovića i tek osnovanog lokalnog udruženja građana Rođen negde dole u Svilajncu obeležen je 21. jun, Svetski Dan Muzike. Ova manifestacija se treći put zaredom proslavlja u gradu na Resavi. Ove godine je uveličana i gostima iz inostranstva, veselom pankenrol družinom Vagina Town iz Francuskog grada Nanta. Njima su društvo pravili White Rabbit Band iz Beograda koji su podržavši ovaj događaj u Svilajncu i uz lokalne bendove priredili pravi rokenrol spektakl. Koncert je najavljivan na trgu, ali je zbog vremenskih (ne)prilika prebačen u Centar za Kulturu grada Svilajnca. Zbog prebacivanja opreme, nameštanja i tonske probe svirka je kasnila, pa su bendovi imali manju minutažu od predviđene. Divan ambijent, velika bina, osvetljenje i rasveta u renoviranom Centru za Kulturu, ovom događaju su dali veličanstven sjaj.

silk road1Nešto malo posle 22h svirku su otvorili lokalni rokeri Silk Road kojima je ovo bio i prvi nastup. Radi se o bendu koji svira tvrdi rok, a predvodi ih iskusni povratnik iz inostranstva, solo gitarista Goran Stojanović. Zajedno sa njim u bendu su ritam gitarista Vojkan Marjanović, basista Nemanja Gajić i bubnjar Miloš Matić. Oni su prijatno iznenadili prisutnu publiku sviravši obrade rok hitova. Neke od pesama su Foo Fighters – All my love, Pink Floyd – Time, Motorhead – Ace of Spades. Njihov nastup je trajao 20 minuta.

Odmah posle njih na binu se pojavljuje halucinantni trio, predvođen harizmatičnim frontmenom i basistom Draškom Nikodijevićem. Početak svog nastupa započeli su velikim dimnim efektima i distorziranom bukom. Našminkani i divlji na bini izvode svoj preformans koji je pozorišnu atmosferu digao na noge. Oni su autorski bend čija muzika podseća na Bauhaus, Joy Division i The Damned. Neumorni Drakulje je u toku njihove svirke kao čigra skakutao iz jednog ugla u drugi plešući uz ritam njegovog basa, mameći uzdahe mnogobrojne publike. Stekao sam utisak da je Drak dodatno uzbuđen i motivisan činjenicom da svira u kraju svojih predaka. Podržan od strane energičnog mladog solo gitariste Andrije Babovića i sjajnog bubnjara Borka Petrovića ova psihodelična pank rok mašina zvana White Rabbit Band će po svojoj originalnosti, scenskim nastupom, kvalitetom muzike i stavom da sviraju svuda gde ih pozovu, vrlo brzo postati dominantan bend na domaćoj alternativnoj rok sceni. Svoj nastup završili su pobedničkim dizanjem ruku uz ovacije oduševljenih Svilajnčana. Svirali su dobrih 30 minuta.

vagina town1Sledeći bend koji je nastupio je lokalna, humoristička, rok četvorka Brainseekers, koja svojim nastupom i izvođenjem njihovog hita Sneško Belić uvek oraspoloži i nasmeje prisutnu masu. Ovog puta svirali su 15 minuta, a nastup im je bio propraćen krunom na glavi vokala benda Slave.

Ubrzo posle njih glavna atrakcija iz Francuske počinje svoj šou. Neobičan scenski nastup sa karnevalskim kostimima i masonskim, crnim plaštom uzbudili su učmalu domaću publiku željnu prave svirke i nesvakidašnjeg  provoda. Žestoki i brzi osvojili su simpatije mladih ljudi koji su ustali iz sedišta i počeli da igraju i plešu uz erotski pankerol ritam gostujućeg benda iz Nanta Vagina Town je sa bine poslala svoj poljubac greha i pozvala podivljale Svilajnčane u bludni zagrljaj. Svirali su svoje najbolje pesme Ecstasy, Comedown, Lsd. U toku njihovog nastupa, kada je pukla žica na gitari gitaristi i pevaču benda Džeremiju, ostala trojka je prikrila njegov nedostatak improvizacijom, sviranjem instumentala. Pored njega u bendu su i odlična basiskinja Đina koja je bosa odsvirala ceo koncert, klavijaturiskinja Bjanka i bubnjar Kris. Njihova pank orgija ove razvratne noći trajala je dugih pola sata.

bone shekers 1Poslednji bend na proslavi Svetskog dana Muzike u Svilajncu bio je lokalni rockabilly bend The Bone Shakers (Ex-Snake Eyes). Ovaj bend predvodi kontrabasista Stefan Milić, a sa njim u bendu su i bubnjar Korunović Ivan, iskusni gitarista Goran Goša Rajković i pevač i ritam gitarista Rajković Nikola. Nastup im je trajao 20 minuta i zvučali su fenomenalno. Inače u ovoj postavi su se prvi put predstavili publici. Svirali su rokenrol klasike 50-tih, izveli su sjajnu obradu Johnny Cash-a Folsom Prison Blues. Pohvalio bih svilajnačkog muzičara i gitaristu Gošu koji je ove noći dokazao da je veliki talenat i sjajan muzičar.

Posebno bih se zahvalio mojim drugarima koji su nesebično skupili novac i pomogli da se finansira dolazak Francuza (Dejan Zubar, Stojko, Kosta, Miloš Ivković, Gvozda, Aleks, Ivan Mijatović, Sale tunki, Vlada general) zahvalio bih se i Goranu Stojanoviću i Milovanu Momiroviću jer su ih lepo dočekali i pružili prenoćište, Điletu vlasniku kafane Br.1 jer ih je počastio ručkom, Draganu Stefanoviću jer je fotografisao i naravno White Rabbit Bandu jer je nesebično podržao pank svirke u malim gradovima provincijske Srbije, dokazavši da su pravi i iskreni rokenrol heroji.

Prethodni članakDeca Apokalipse predstavili novi singl
Sledeći članakRaskid13 – Novo jutro

Ostavi komentar

Napiši komentar!
Napiši ime