Take Offense – Tensions On High

102

Ranije sam slušao krosover kao sumanut, ali u zadnje vreme nisam naleteo na nešto što bi me privuklo da skinem / preslušam. Sasvim slučajno sam naleteo na Take Offense, bend za koji sam čuo samo u prolazu, ali nikako nisam stizao da pustim. Priličnu sam grešku morao da ispravim.

Bend stiže iz legendarne Čula Vista scene iz Kalifornije, koja je iznedrila neke od najoriginalnijih bendova poput Battalion of Saints, Unbroken, Over My Dead Body… Kako su ovi bendovi svoje uticaje crpeli podjednako sa pank i metal scene, zaista ne čudi da i Take Offense zvuči kao da je teleportovan vremenskom mašinom iz sredine osamdesetih.

Interesantna mi je jedna rečenica iz njihove biografije gde kažu da je njihov zvuk toliko poznat da je to osvežavajuće. Apsolutno se slažem, naročito sa uvodnom Trust, koja me je vratila u vreme otprilike kada je izašao Join The Army od Suicidal Tendencies. Da se razumemo, ovo nije kopiranje tog zvuka, jer je zvuk gitara drugačiji, produkcija je drugačija, pesme nisu rip-off, ali prosto imaju istu atmosferu, kao da su napravljene u to doba. Meni to uopšte nije loše, jer su pokupili prave uticaje.

Ako tražiš nešto novo i već prevrćeš očima na sve ovo što sam rekao, bolje da odmah baciš pogled na nešto drugo, jer Take Offense nisu ništa drugo nego odličan krosover bend, koji nas vraća žanru koji je pretrpeo toliko loših albuma u poslednje vreme, ili još bolje nije ih nigde ni bilo.

Možda sam napravio kraj recenzije u sredini, ali bolje da stvari izbacim na čistinu. Elem, da nastavim. Suicidal Tendencies iz tog Join The Army perioda mi je najveći uticaj, ali može da se čuje i dosta Agnostic Front, DRI… Take Offense u suštini zvuče kao i svi pioniri hardcore i metal eksperimenata iz osamdesetih koje su kasnije kršteni u krosover. Može da se čuje i rana Metallica, pogotovo u zvuku gitara.

Zašto sam spomenuo na početku da bend potiče iz jedne od najinteresantnih malih scena, Čula Viste? Baš zbog tih otkačenih bendova koji su tada, kao i Take Offense sada, ispratili gomilu trendova na hardcore/metal sceni, bili imuni na sve to, ignorisali i ostali verni tom specifičnom zvuku koji ih je sve proslavio.

Da ne palamudim dalje, ovo je jedan apsolutno obavezujuć EP za sve ljubitelje pravog krosovera iz osamdesetih.

Flatspot Records

Prethodni članakStrung Out objavili još jednu akustičnu pesmu
Sledeći članakThe Tracys – I Hate Dancing

Ostavi komentar

Napiši komentar!
Napiši ime