Jedan od poslednjih izdanaka beogradske hardcore i metal scene devedesetih, bend Tibia je prestao sa radom. Nakon osamnaest godina zaista iskrene i originalne, često krajnje neshvaćene diskografije, momci su okačili kopačke, trzalice i ostale rekvizite o klin i završili priču koju su počeli 1999. A sećam se te njihove prve svirke, bili su predgrupa Hitmanu, koji je tada pravio promociju drugog albuma (još su bile aktuelne kasete!). Klinci koji danas idu na svirke ne mogu ni da zamisle koje je ludilo bilo tad. Na SVAKOJ svirci je bilo najmanje 300-400 ljudi. Saint James, nemam pojma kako se danas zove je retko kad mogao da primi sve one koji su došli. Tibia je na prvoj svirci nastupila kao da im je pedeseta, a za to su zaslužne godine sviranja u prethodnim bendovima. U toj prvoj postavi su imali 3 vokala (Miloš, Laza i Jelena), da bi se kasnije knjiga svela samo na Miloša.

Poznati kao perfekcionisti, nisu štancovali izdanja, pa se ne može reći da je Tibia bend bogate (po broju izdanja) diskografije, ali kvantitet nikad neće moći da bude ispred kvaliteta.

Inače, Tibia je nastala iz bendova All of Us, koji je među prvima u BG počeo da svira tada jako popularni new school, All Ages i Scarred. Šta je karakterisalo njihovu karijeru jesu komentari hardkorovaca da su previše metal, a metalaca da to nikako nije metal. Možda je na početku karijere definicija emo metal bila najpribližnija, ali teško da to može da se prihefta kasnijim izdanjima, koja su znatno kompleksnija. Pratio sam ih koliko sam stigao, pa i dobar deo njihove diskografije možete pronaći u recenzijama na linkovima ispod.

Tibia se časno oprostila od beogradske scene koja ih nije mazila i pazila, ali i pored toga, momci su uspeli da obeleže jedan period ove scene. Nadam se da se vidimo u nekom drugom bendu!

Diskografija:

Future Left Forsaken 2016
Believers 2014
All The Right Words 2012
Collision Within 2010.
Buried Beneath The Covers 2004.
One In Every Second 2001

Prethodni članakOdpisani – Šah Mat
Sledeći članakFeed The Rhino – Timewave Zero

Ostavi komentar

Napiši komentar!
Napiši ime