Tongue Tied Twin – Revolution

217

U poslednje dve decenije na garažnoj pank sceni sveta sve veći značaj i uticaj na popularnost muzike ove andergraund struje imaju i one man bendovi. Pojava fenomenalnih vitrouza koji istovremeno sviraju više instrumenata osvojila je srca armije fanova pomenutog muzičkog žanra. Jedan od onih, koji se svojim kvalitetom i sviračkim umećem razlikuje od drugih, je srpski zet i jedan od najboljih one man bendova današnjice, Tongue Tied Twin.

Kristijan Buehlmann je u svojoj mladosti nastupao po raznim pank, hard-core, grupama rodne Švajcarske, da bih zatim deo svog života proveo na Velsu i sa priličnim uspehom svirao gitaru u tamošnjem garažnom bluz bendu. Nakon četri godine provedenih na ostrvu, vratio se kući i svoj prvi nastup kao one man bend imao je 2007. godine kao deo grupe uličnih pozorišnih svirača na festivalu u Cirihu. Svoj prvi nastup kao TTT zvanično je imao 2010 godine, uspevši do sada da zabeleži preko 350 koncerata, svirajući po mnogim zemljama EU računajući i teritoriju ex-Yugoslavije.

Ovaj bluz nomad je početkom 2018. godine izdao svoj novi, drugi po redu album Revolution za sopstvenu nezavisnu etiketu Noisegames Records. Disk je tvrdog poveza, unutar omota je crna pozadina na kojoj su ispisani tekstovi pesama. Omot albuma je umetnički rad, koji je delo Greba Gray akademskog slikara iz Portsmuta (UK), koji već nekoliko godina živi i radi u Beogradu. Pesme su snimane u studiju DasTonstudio, važno je napomenuti da je master uradio producent Kramer (White Zombie, Urge Overkill, Alice Donut) iz Njujorka u svom studiju Noise Miami. Na albumu se nalaze 10 pesama za 8 pesama aranžmane i muziku potpisuje TTT na liriku njegovog prijatelja, pesnika Ian Bazzard a.k.a. Lyrical Jesus iz Velsa. Kris je za pesmu Diggin napisao muziku i tekst, jedina obrada je Safety Rope koju u originalu izvodi američki OMB Slate Dumb. Stav da jedan čovek menja ceo bend i da pritom njegov zvuk, zvuči kao da svira više muzičara, je osnovna odlika OMB bendova. TTT sam svira istovremeno bas bubanj, činelu, gitaru i po potrebi usnu harmoniku. Novi album donosi napredak u produkciji zvuku i kvalitetetu pesama. U odnosu na prethodni album Travel Alone na ovom su sve pesme odsvirane na cigar box gitarama, koje je sam napravio Kris, usavršivši zanat izrade ovih gitara. Ove gitare imaju svega dve do tri žice i sastavni su deo američkog folklora, pošto ih ima više, na albumu je na svakoj svirao u zavisnosti od pesme. Cigar box gitare dočaravaju autentični zvuk Misisipija, pamuka i divljeg afričkog plesa, koji se igrao po Juke Joint krčmama, starog juga. TTT je u svom radu originalan, emotivan i posvećen muzici, nezaobilazan je uticaj crnih majstora slajd gitare Sun Housa, Rl Burnside modernog Seasick Steve i minimalističnih The Gories. Mešavina delta bluza i panka od prve do poslednje pesme vas ne ostavlja ravnodušnim, žestoki ritam vas bije u grudi. Sve pesame na ovom albumu su vrhunske, mada bih odvojio neke pesme koje su najviše delovale na mene, Diggin, Electric Suitcase, Stranglehold, Push the Button i po meni, najveći hit Control. Album Revolution je pored CD-a izašao i na vinilu, koji će sigurno ući u izbor za andergraund album godine.

Svake godine kada dođe u tazbinu, TTT kreće na turneju, propovedajući zvuk bluza i prljavog rokenrola, po malim mestima širom Srbije. Zbog svog stava da svira svuda gde ga pozovu, on je zajedno sa Voodoo Healersima iz Soluna, postao glavni propovednik panka iz inostranstva u našoj zemlji. Iskren i pravi, skroman u svojim uslovima, nadvisio je mnoge beogradske i novosadske bendove istog muzičkog opredeljenja, koji svoju koncertnu aktivnost uglavnom vezuju za gradove u kojima žive. TTT je jedan od ključnih muzičara koji su ostavili dubok trag na stvaranju rokenrol scene Svilajnca, koja je u ekspanziji poslednjih godina, on je u mom gradu svirao četiri puta. U decembru 2017. godine, Kris je zajedno sa Jimi Triple 666 Blues bendom, imao mini turneju po ističnoj Srbiji i svirao u Boru, Majdanpeku, Kladovu i Zaječaru.

Noisegames Records
www.tonguetiedtwin.com

Diskografija
September 2016 7″ Single, „In My Head“ on Noisegames Records (CH),
August 2016 Split 7″ „3Bvs3T“ with Jimi Triple B on Noisegames Records (CH),
December 2014 Album, LP/CD, „Travel Alone“ on Noisegames Records (CH),
July 2013 Compilation LP, East Side Movers Rhine Valley Groover
on Smoking Hell Records (CH)
March 2013 Cassette Tape, Tongue Tied Twin live at Plan B, Bootleg
April 2012 7″ Single on SMOKING HELL RECORDS (CH)
December 2011 CD Compilation NO WAY OUT VOL.2 on DEAD BY MONO RECORDS (UK)
September 2011 one-sided 7″ on STENCIL TRASH RECORDS (D)
January 2011 6-Track EP “blues trash one man band” on NOISEGAMES RECORDS (CH)

Prethodni članakNo Bright Girl – See You Again feat. Yastin from Good Grief
Sledeći članakChance Raspberry – Old Souls​.​.​.​Young Hearts

Ostavi komentar

Napiši komentar!
Napiši ime