Trash Union – Gone For Good

58

Zrenjaninski treš metal bend Trash Union nakon par demo snimaka i dva albuma, ima prinovu u svojoj diskografiji. Ovog puta su izbacili EP od pet pesama, a moderan trend izdavanja manjeg broja pesama je očigledno nešto što će 90% bendova raditi u doglednoj budućnosti. EP se zove Gone For Good i već je na prvo slušanje bilo jasno da je bend uspeo da pruži u preko dvadeset pet minuta sve ono što valja kada je treš metal, ali i hardcore/crossover u pitanju. Sada su u svoju muzičku sliku ubacili i gomilu stoner delova, ali i veoma brzih i atraktivnih solaža, koje ih itekako izdvajaju iz mora bendova koji pokušavaju nešto slično da profuraju.

Pesme su prilično dugačke, a sem jedne su sve preko pet-šest minuta, što vas sigurno jako zbunjuje, jer su prvenstveno brz bend. Nisam ih dugo slušao, ali iskreno mislim da su novim EP-jem otišli daleko napred, jer devedesetih uglavnom svirali onaj klasičan krosover, koji je za mene veoma neinspirativan. Sada je priča drugačija. Solaže itekako donose zanimljivost, zrnce hardkora, naročito u pevanju se možda neće svideti okorelim metalcima, mada je veliko pitanje šta je danas metal, šta je metalcore i slično, kada su se žanrovi izmešali totalno. Living Creatures je možda jedna od tih pesama koja pomalo vuče više na hardcore i metalcore nego na klasičan treš metal. Naravno, pesma ima dosta promena tempa, pa su delovi sa brzim solažama itekako oslonjeni na metal.

E, sad, šta je bitno u svemu ovome? Bend ZNA da meša žanrove, zna kako da prelazi iz jednog u drugi i ne radi to na silu. Kao što je recimo Suicidal na kultnom Lights, Camera, Revolution okupio metalce i korovce na jedno mesto, tako i Trash Union uspešno spaja moderan melodičan metal zvuk sa southern / stoner uticajima, klasičnim metal solažama i hardcore / metalcore teškim rifovima i pevanjem. Rezultat: više nego dobar!

Ostaje samo pitanje da li postoji publika za ovako nešto. Sa jedne strane bend može da svira podjednako i sa metal i hc bendovima, može da ima publiku na oba mesta, a može i da bude ignorisan, jer nije dovoljno hardcore da bude metal i obrnuto. Naravno, sve to gluposti, jer muzika je muzika i ne treba biti rob žanrovima.

Moja apsolutna preporuka kao jednom od zanimljivijih domaćih bendova ide zrenjaninskom Trash Unionu.

DIY
https://www.facebook.com/pages/Trash-Union/50173256091

Ostavi komentar

Napiši komentar!
Napiši ime