Zašto se zovu 16x8x23x?

433

Pred povratnički nastup na Long Night festivalu Popadić je bio spreman da konačno razjasni za mnoge ljude i danas zbunjujuću zagonetku, šta zapravo znači ime 16x8x23x.

Sedeli smo kod mog brata Ljube, pankera, na gajbi i na fotokopiranom omotu jedne od kaseta koje su stajale na stolu je pisalo SxOxDx (Stormtroopers of Death). Ja sam „malo“ intervenisao pošto sam stalno nešto crtao. Prepravio sam S. u Š. Imao sam inicijale benda i krstiće – stilizovane tačke, tri iksa koji označavaju hard kor. Posle nekoliko dana sam kod drugarice pronašao rezultat računice na papiru. Rezultat sabiranja je iznosio 16 823. Onda sam negde valjda podsvesno motajući po glavi taj ŠxOxDx, docrtao krstiće između ( brojeva) i prepoznao da to izgleda zanimljivo. Još sam bio uvereniji da je odlično za bend, jer sam hteo ime kakvo niko nema. Mislim da sam u tome potpuno uspeo, čak toliko da sam imao problem kasnije kroz celu karijeru sa iščitavanjem imena. Nešto što je trebalo da predstavlja stilizovane tačke automatski je pretvarano u računsku operaciju, tako da smo prekrštani u 16x8x23, dešavalo se da ljudi progutaju neke od brojeva, pa smo bili 6, 8, 23 i koješta. Kasnije smo u drugom delu karijeru pisali ŠESNAEST OSAM 23. U najnovijoj inkarnaciji imamo 16 osam 23. Sad videćemo koliko to olakšava čitanje imena. Za prvih dvadesetak radijskih nastupa smo izmišljali različita značenja. U jednom trenutku smo slagali da su to brojevi u periodnom sistemu elemenata koji označavaju NPK đubrivo. Onda je bilo da ćemo napraviti bend sa 16 godina, sviraćemo osam, a raspašćemo se sa 23. To se skoro obistinilo. Govorili smo jedno vreme da je to datum apokalipse – 16. avgust 2023. Onda smo, na kraju kada smo se umorili da objašnjavamo ime benda rešili da to ime znači da ćemo objaviti trilogiju albuma. Prvi će imati 16, drugi osam, a na trećem će biti 23 pesme. Krenuli smo to da realizujemo.

Maksi singl „Drum i bus“ je trebao da najavi naš (treći) album sa 23 pesme. Na snimanju se desio kuršlus koji je doveo do raspada benda.

Prethodni članakThe Get Up Kids – Regent’s Court
Sledeći članakIN FLAMES – Deliver Us (OFFICIAL VIDEO)

Ostavi komentar

Napiši komentar!
Napiši ime