Zbogom Brus Li

56

Stara Pazova, klub Liverpool, 23. decembar 2007.

Pank svirke u Liverpulu su prava retkost, pa me je silno iznenadilo gostovanje novosadskih zajebanata Zbog Brus Li. Inače, karijera ovog benda ide unazad skoro 16 godina, međutim, može se slobodno govoriti o dva perioda ovog benda. Jedan od osnivanja do 2000. godine, kada su se usled letargije zbog cele situacije u zemlji raspali, i drugi od ponovnog okupljanja 2005. godine. Tada u bend dolaze bubnjarka Marta (ex-Vrisak generacije), Kosta na begešu (vojvođanski kontrabas), Nikola za tamburicom, dok su Smuk i Šaka Zuluf tu od osnivanja. Zbogom Brus Li je svakako jedan od najoriginalnijih bendova u Srbiji. Mešajući ono što naizgled potpuno ne može da ide zajedno –  energiju pank roka i vojvođansku starogradsku muziku, a ZBL to zovu Pankburškom muzikom, srpska scena je obogađena jednim pravim biserom jedinstvenog muzičkog izraza.

Iako je bila nedelja, okupio se soludan broj ljudi. Svirka je počela oko jedanaest, uvodnim taktovima obrade Balaševićeve Jadna i bedna 2007. Zvuk je na početku bio malo preglasan i mutan, ali je uskoro sve došlo na svoje. Slede hitovi koji su mnogi u klubu horski pevali: Legenda o Bužiju Fajteru, Vaterpolo, Zaseda za Zvonka Bogdana, To je vatra ljubavi, Živeti bogato… Super je što se bend prošetao kroz svoju bogatu diskografiju, jer će time dobiti i neku novu publiku, koja je tek rođena u vreme kad se bend osnivao.

ZBL su fantastični i kao koncertna pojava, jer su svi odeveni u tradicionalnu vojvođansku nošnju. Veoma zanimljiv momenat je bio kada je bend napravio karaoke pauzu, ponudivši bilo kome iz publike da se popne i otpeva šta god želi. Neki momak se odvažio, pa su svirali su nešto od Vriska generacije, zaboravio sam tačno koju pesmu. Bend potom nastavlja u istom ritmu uz Čovek zvani Ringišpil i Kad pijan zaspiš. Posle bisa, bend je završio svoj nastup u Pazovi.

Veoma mi je drago što sam ponovo video ovaj bend posle toliko godina. Novosadska scena se potpuno digla i mnogi stari bendovi ponovo rade. Nadam se još jednom ovakvom koncertu u neko skorije vreme.

Prethodni članakBlown – „Life of Wounds“ Subversiv Records
Sledeći članakThe Story So Far – There We Are Then

Ostavi komentar

Napiši komentar!
Napiši ime