Beatsteaks – Boombox

47

Prosto mi nikada nije bilo jasno kako se pravi dobra muzika. Podneblje je svakako veliki faktor koji utiče na stvaralaštvo. Mnogo kobasica i piva?! Pa kod nas ima i čvaraka i ajvara i pihtija, energetski gledano, mnogo napucanije faktore, pa nemamo bend ovakvog kalibra. More… ovde su radili kakvi hormoni i koncentrati, aditivi i sl.

Ne znam koliko ste ispratili ovaj bend u deceniji koja je za nama, ali da s njima nema šale, gotovo smo shvatili od prvog albuma. Kada pogledate line-up, shvatite da su pojedinačno veoma jake ličnosti i prosto muzika ne pripada nijednom poznatom žanru. Oduvek je tako bilo, a na ovom izdanju itekako. Energično, prostorno veoma definisano, precizno, smisleno, šarmantno, ozbiljno i veselo.

Muzički, odmah prepoznate uticaje neo/something zvuka, reverba na kilo i fuzzirane gitare lopatama da izbacujete sa snimka. Arnim Teutoburg-Weiß je vokal koji uvek prija. Napuk’o glas, ne preterano tonski baršunast, ali svakako dok slušate imate u glavi sliku da se čovek neprestano smeje. Zadovoljstvo na izvol’te! Kad mu je lepo u životu tako je.

Različitost u odnosu na sve do sada je u tome da nema više koketiranja sa punkom. Ako ste mislili da je nešto od ovoga punk, varate se. Odbićemo to na eksperimentalnu fazu kroz koju uglavnom svi veliki bendovi prolaze. Rekoh Orešu u ćaskanju da je ovo „ozbiljna“ muzika i da se ne očekuje da će iko u našoj maloj državici tako zasvirati, barem još 25 godina! Ima tu u bržim stvarima dosta Hives motiva, malo valcera, malo muzičke kutijice, ali svakako ispeglano i prepeglano da boli. Neka generalna slika o ovome albumu sa 11 pesama je upravo ovako neodređena kao i slika sa naslovne strane.

Ostaje mi samo da vam preporučim tri pesme po mom punkerskom ukusu: House On Fire, svakako je pravi hit koji ulazi u uvo na keca, Milk and Honey upravo sladunjavog ukusa kao da izazivate na dvoboj vicešampionku Balkana na ples, a vi ni dana plesne škole nemate i nije vas briga za to, te čak može da se definiše kao veza između prethodnih radova. Da ne pominjem rešetanje u Bullets From Another Dimension, pravi nuklearni rat koji je ne znam kako dospeo na ovaj album.

Za odjavu mogu preporučiti da krenete da se upoznajete prvo sa starim albumima, a onda ovaj 🙂

Ostavi komentar

Napiši komentar!
Napiši ime