Different Homes – Out in the Open

41

Svakodnevno kačim svašta sa bandcampa i iskreno polovinu i ne pustim, jer nemam vremena, ali tu i tamo iskoči neki novi dobar bend koji me zaintrigira. Ovog puta sam iskopao Different Homes, holandski punk rock bend koji je ovih dana izbacio svoj debi EP sa 5 pesama. Njihov fazon je vrlo dobro poznat onima koji su uživali uz melodiju devedesetih godina. Millencolin i Bad Religion posebno, ali neodoljivo podsećaju na Ten Foot Pole, pogotovo što se tiče vokala. Nisu preterano brzi, znaju i da uspore, ali da podignu u petu brzinu. Vole da menjaju ritam, ubacuju solažice i bek vokale.

Pesme su oko dva minuta, produkcija je sasvim solidna, pogotovo za prvo izdanje. Modernih uticaja praktično nema, čak ni naznaka. Muzički su ukopani u sredini devedesetih i mnogima će to sad smetati, ali je meni fino leglo nakon gomile predvidljivih melodija koje sam pobacao čitavo leto. Pored Ten Foot Pole jako podsećaju na rane Fearless bendove, kakvih je bilo na tone početkom devedesetih. Čak i produkcija lagano vuče na to, sa malo mutnijom gitarom i izraženom bas linijom.

Kao i većina holandskih bendova potpuno su okrenuti političkim tekstovima, pa otprilike možete da pretpostavite o čemu se radi. Ništa što može da nas zainteresuje, ali ni začudi. Klasičan pogled pank rokera Zapadne Evrope. Recimo, šta reći za tekst o Rusima, koji su kao navodno velika nacija, a opet bacaju svet u hladni rat. Neverovatna predrasuda o radnim kampovima, logorima, ugrožavanjima ljudskih prava… So you better shut up and don’t express opinions / Mister Putin will tell you what you should be thinking / Violating human rights is the order of the day / But the great leaders rather look the other way. Katastrofa se nastavlja u pesmi u kojoj se govori o fudbalskim huliganima, a iz aviona se vidi da ovaj bend nije video stadion u životu.

Ako bih posmatrao kroz tekstove, ne bi ih u životu slušao, ali muzički itekako imaju potencijala. Za prvo izdanje solidno, i kroz prste možemo da im progledamo, ali već sledeće izdanje mora da bude znatno inteligentnije, pogotovo ako zastupaju ovako tupave stavove.

North Empire Records
http://northempire.nl/

Ostavi komentar

Napiši komentar!
Napiši ime