Flogging Molly – Speed Of Darkness

54

Ovaj bend nisam slušao neko vreme, možda sam se zasitio irskog folka, šta ga znam, ali prosto sam ga bacio na policu sa diskovima koji se neće dugo slušati. Već neko vreme se najavljuje novi album, pa sam brže bolje krenuo da preslušavam stare snimke, nadajući se da će ovaj bend da ponudi nešto novo. Onda sam saznao da se pevač Dejv King iz sunčanog i super dojajnog Grada Anđela preselio u sumorni i recesijom uništeni Detroit, pomislio sam da će možda i biti nešto od novog albuma. Detroitje mogao da im pruži priliku da se uplivavši u bes radničke klase uništenog grada vrate sa albumom koji će spojiti agresiju sa pijanim irskim folk pankom. Ipak, sve što su nam dali na novom albumu je ponavljanje, reciklaža ranijih radova i pesme utopljene u zonu sumraka i sigurnu zonu iz koje nisu želeli da pobegnu. Ništa od mraka, kataklizme, ovde je na delu pozitivnost protiv depresije, nada protiv očaja. Možda je tako i bolje, možda ne treba očajavati nad sudbinom, ali ja sam se toga mnogo i naslušao. Daj da vidimo da su i drugi u kurcu, a ne samo mi. Možda je to jajarski od mene, ali tako mi je lakše.

Tekstualno su se dotakli Detroita, sranja, recesije, otkaza, samoubistava, ogromnog porasta ubistava, po čemu je samo Obala Slonovača gora od njih. Ipak, kontrast veselih melodija mi je totalno odvukao pažnju, kao da žele da pevaju veselo o užasnim sranjima. Povrh svega toga, zahvljajuju se trupama, vojsci, vatrogascima, svim živima u uniformi, spominju poplave, tornada, uragane… Kao da žele da pokažu kako je težak život u Americi, kako nije med i mleko. Svašta bi im sad rekao.

Muzički su se takođe srozali. Možda da im je ovo prvi album, pa da im čovek progleda kroz prste. Ja kao da sam slušao Brusa Springstina, nagudranog i naslušanog panka. Meni je nekad Flogging Molly bio više pank nego folk, sada je situacija obrnuta. Paradoksalno je da su odlaskom u apokaliptični Detroit izgubili oštricu koju su imali životom u Los Anđelesu.

Teško je opisati razočarenje ovim albumom. Možda sam ja i očekivao previše, možda sam pod uticajem drugih bendova koji su se strašno popravili. Ne znam iskreno, ali teško mogu da kažem nešto dobro o ovom albumu. Možda sam ja sve pogrešno shvatio, a oni otkrili toplu vodu. U svakom slučaju, okoreli fanovi benda su verovatno nabavili album i sami doneli svoj sud. Svi ostali slobodno mogu da preskoče, ne vredi gubiti vreme.

Borstal Beat Records
www.myspace.com/floggingmolly

Ostavi komentar

Napiši komentar!
Napiši ime