NOFX – Self/Entitled

76

Jedino izdanje koje je ovog leta vredelo čekati je dvanaesti album NOFX. Posle dvehiljadite bend se nije baš previše proslavio. Izbacio je nekoliko albuma prilično diskutabilnog kvaliteta, a ni poslednji Coaster je bio za zaborav, nudeći tek par akorda za pamćenje. Ipak, NOFX mi je jedan od najomiljenijih bendova i šta god da urade, ja ću uvek sa nestrpljenjem da čekam novi album.
Ovo izdanje je pratila singlica koju su izbacili početkom leta i sa pesmama Ronnie & Mags i She Didn’t Lose Her Baby pokazali su nam da će album biti itekako dobar. Mogu samo da kažem jednu reč: konačno! Konačno NOFX kakav vredi slušati, interesantan, lucidan, sa gomilom zanimljivih delova, solaža i akorda.
Dvanaest studijskih albuma i preko trideset godina postojanja nisu nimalo otupeli satiričnu oštricu Debelog i ostatka bande. Tekstovi su britki, direktni i konačno o temama sa kojima možemo da se poistovetimo. Bilo da je reč o uvrnutoj diplomatiji u uvodnoj 72 Hookers, ili o posledicama zavisnosti od heroina u impresivnoj She Didn’t Lose Her Baby (koja me neodoljivo podseća na White Trash… album), do hvatanja u koštac sa razvodom u I’ve Got One Jealous Again, Again, bend nije odustao od svog iščašenog, beskrajno ludog i zajedljivog pogleda na svet, sa ogromnom dozom satire.
Muzički su se vratili onome što najbolje znaju: do jaja interesantne melodije, brze, sa puno bekova i solaža. Gitare su odlične, ima fazona na dosta mesta, a meni najbolji deo početak u Cell Out. Produkcija impresivna, gotovo savršena. iako sve deluje utegnuto, meni je prijala daleko više od prethodnih izdanja, gde sam osetio da je možda previše peglano na kompjuteru. Fat Mike je i dalje u formi. Glas mu nije ništa lošiji od klasika iz devedesetih, a stresan period koji je imao u životu je samo učinio da bude u staroj formi.
Ako budemo realni, teško je očekivati neko remek-delo od veterana punk rock scene, ali smo dobili album kome ćemo se često vraćati. Bend se vratio na pravi kolosek i sad sam još više optimističniji kada je budućnost ovog benda u pitanju. Album koji je doneo pregršt hitova i razloga za osmeh na lice, ali i tekstove koje posle duže vremena želim da čitam.

Fat Wreck Chords
www.fatwreck.com
www.nofxofficialwebsite.com

Ostavi komentar

Napiši komentar!
Napiši ime