Reflections Of Internal Rain – Answers

41

Novosadski hardcore bend Reflections Of Internal Rain je strahovito napredovao u poslednje vreme, pogotovo u zadnje dve godine, kada su intenzivno svirali po Zapadnoj Evropi. Šarenoliki uticaji su i dalje prisutni, ali gotovo svi koji prvi put puste ovaj bend spomenu Unison, beogradski bend koji je praktično prvi počeo da svira ovakav tip hardkora. Mene lično ROIR još uvek jako podseća na His Hero Is Gone, što samo po sebi ima dovoljnu jačinu. Neki ovo zovu screamo hardkorom, mada meni lično ta konstatacija baš i ne pije vodu. Za mene je ovo čistokrvni hardcore, sa metal uplivima, izraženim melodičnim gitarama i haotičnom atmosferom. I još jedna stvar: nema teorije da na prvo slušanje provalite odakle su. Nema šanse. Probajte. Verujem da bi vam Beograd bio prvi izbor, a Novi Sad poslednji, ali situacija na terenu je drugačija. Hardcore u Novom Sadu nikad nije bio toliko popularan kao pank, pa samim tim nije bio ni velik broj bendova. U poslednje vreme se situacija jako promenila, pa smo svedoci nekoliko dobrih bendova koji su se pojavili.

Answers ima sedam pesama. Snimljeni taze, u aprilu, a ja nikako nisam stigao da ovo preslušam detaljnije. Dobar snimak, producent je čovek sa kojim je bend već radio na prethodnom albumu Last Flood. Nije ispeglana da se razumemo, ali to bi za ovakav tip muzike bilo pogrešno. Dovoljno je sirovo da se oseti energija, ali je sa druge strane ostavljen prostor da se dobro čuju gitare, koju predstavljaju samu srž ovog benda. Melodičnost nije preterana, ali je bitna, pogotovo u momentima kada se ne čuje vokal. Flashes Of Ease je pravi primer. Vrlo melodičan uvod, podseća na mnogobrojne bendove sa početka devedesetih. Hit na prvu loptu. Vokal je odličan. Vrištanje u furioznoj kombinaciji brzog ritma zvuči gotovo perfektno. Leži mu svirka benda i mogući nedostaci su gotovo neprimetni. Ne znam kako zvuči uživo, ali na albumu je sve potaman.

Šta bih mogao da izdvojim kao najbolji deo ovog benda? Mogućnost da se lako transformišu iz sporog u brze delove. Gotovo apokaliptična depresivnost u pesmama me je malo podsetila na Nine Eleven, francuski hardcore bend koji je svirao nekoliko puta u Srbiji. Naročito naslovna pesma Answers podseća, barem po atmosferi, na njih. Još jedna stvar koja mi se dopada su delovi u kojima nema pevanja, i koji, iznenađujuće, nisu nimalo dosadni. Čak suprotno. Predstavljaju neku novu dimenziju benda i nešto što do sada nisu toliko koristili. Nadam se da će toga biti i više u budućnosti, jer Answers je pesma koja otkida svakom sekundom.

Šta mi se ne sviđa? Dve zadnje pesme. Okej, poslednju bi mogli totalno da ignorišemo, jer je verovatno ubačena iz zajebancije. Nju uvek i preskočim. Dakle, pesma na kojoj bi bend mogao malo više da poradi je Previous Year. Počinje dobro, sa brzim delom, a onda nekako bend gubi korak, postaje monotonija. Od sredine se drastično usporava i tu dolazi do izražaja vokal koji u ovako sporom delu ne uspeva da se snađe.

Ipak, za EP od sedam pesama, možemo da kažemo da su pet izuzetne, a od tih pet dve su istinski hitovi. Napredak benda je očigledan. Vidi se da puno pažnje posvećuju pesmama i da su utegli zvuk do maksimuma. Ako nastave u ovom pravcu dobićemo izuzetno kvalitetan bend čije albume ćemo sa nestrpljenjem da čekamo.

DIY
https://www.facebook.com/pages/Reflections-Of-Internal-Rain-official/121988321176128

Ostavi komentar

Napiši komentar!
Napiši ime