Strung Out – Top Contenders: The Best of Strung Out

48

Dobro se sećam kraja devedesetih i oduševljenja kada sam došao u posed albuma Twisted By Design. Tada sam počeo da istražujem melodiju, ali mi je Strung Out zvučao totalno drugačije od svega drugog. Neobični rifovi, precizne metal solaže i kompleksnost pesama su me kupili za ceo život, a svaki njihov novi album sam kasnije sa nestrpljenjem iščekivao. Sada mi je neobično da ih tretiram kao veteranski bend, koji u svojoj kilometraži ima na hiljade koncerata, sedam studijskih albuma i evo, naposletku, i svoj best of album.

Nisam neki preterani ljubitelj ovakvih kompilacija najboljih pesama, jer obično ne budu po mom ukusu, ali u ovom slučaju sam potpuno odlepio. Bukvalno! Čitavu nedelju mi je soundtrack u kancelariji i sve drugo sam ignorisao. Šta je tako vredno u ovom izdanju da ga vredi nabaviti? Neki će reći tri nove pesme, koje su itekako dobre. Drugi će reći da je ovo idealno štivo za sparno letnje popodne, uz pivo i neki dobar strip. Meni je lično najimpresivnije što su tako upeglali zvuk starih pesama da je to neverovatno. Rajan Grin je verovatno najbolji punk producent u Americi i on je svo svoje iskustvo usmerio ka remiksu celog izdanja, pa sad ovaj skup pesama zvuči utegnuto i kao da je snimano u jednom cugu. Pustite Too Close To See i uverićete se. Pesma uz koju sam prvi put kad sam je čuo otkrio totalno novi svet, danas zvuči svežije, nadrkanije i inventivnije. Ovo je melodija u escenciji!

Izbor pesama je na mestu, tu nemam šta da zamerim. 26 komada, od kojih su tri nove. Te tri nove suCity Lights, Saturday Night i Here We Are. One su tu čisto da pokažu da je bend i dalje u formi i da nove pesme mogu da se nose sa starim asovima. Kombinacija sporijih refrena, brzih prelaza u furioznog bubnja i dalje zvuči moćno i jedinstveno. Neobičnost zvuka, atmosferičnost, genijalni rifovi i metal deonice u punk rock miljeu, to je jednostavno Strung Out.

Još jedna bitna stvar kod ove kompilacije je što čovek ima priliku da se uveri u različitost u karijeri ovog benda, uz ogroman napredak i očiglednu želju za ostavljanjem ličnog pečata na mapu američke punk rock scene. Strung Out je definitivno jedan od najboljih izdanaka i sada kada su prešišali 20 godina postojanja možemo slobodno da ih svrstamo u top 5 bendova koji su izašli iz čuvene kalifornijske škole melodičnog panka.

Kompilacija logično završava sa Matchbook, pesmom koja je zatvorila i Twisted By Design, album koji je napravio prekretnicu u karijeri benda i koji i dan danas važi za jedan od najboljih albuma koji je ikad Fat Wreck objavio. Strung Out i etiketa Fat Wreck Chords su napravili pravi potez izdavanjem ovakvog retrospektivnog albuma. Na pravi način predstavlja istoriju dugu 20 godina, bend koji je napredovao džinovskim koracima i pesme koje su postale lektira svakom ljubitelju melodičnog panka. Ovo pod obavezno nabaviti.

Fat Wreck Chords
www.fatwreck.com
www.facebook.com/strungout

Ostavi komentar

Napiši komentar!
Napiši ime