Strung Out – Transmisson.Alpha.Delta

57

Šest godina je za nekog kratak period, naročito za malo starije generacije, ali nov tempo života unosi strahovite promene. Pre šest godina nam je ekonomska kriza kucala na vrata, facebook su retki imali, još uvek smo bili na myspace-u, muzičke kuće su se još i nekako držale i radile fizička izdanja… Šest godina je dovoljan period da se pojave novi, uznemirujući i odvratni trendovi, da socijalne mreže rašire svoje podmuklo seme i oblikuju razmišljanja većine populacije, preko malih, sjajnih uređaja, koji ustvari nikome ne trebaju, ali ih svi pohotno žele.

Šest godina je takođe prošlo od zadnjeg albuma benda Strung Out. Oni su nas, pre ovog sužnog perioda, itekako navikli na ciklus od 2-3 godine u kojem su praktično svo vreme provodili na relaciji turneja-studio. Kada sam pre par nedelja sasvim slučajno imao priliku da na kratko popričam na internetu sa pevačem Džejsonom Kruzom, on mi je objasnio da itekako postoji razlog zašto je bendu, a i njemu lično, bilo strašno potrebno da naprave određenu pauzu. Došli su u situaciju da žive u hotelima, kombiju, stalno na putu, a po njegovim rečima, to je prilično pogubno za insipiraciju, barem za neki duži period. Očajnički su želeli nova životna iskustva, želeli su da prožive i nešto drugo, o čemu bi mogli da pišu.

Ovaj bend je prilično potcenjen u našim krugovima. Nikad nisam skapirao zašto. Oduvek su bili jedinstveni, brutalno tehnički potkovani, što je velika retkost u pank svetu. Studijski radovi su im uvek bili besprekorni, bez obzira na ogromnu količinu upliva kompjutera u produkciju. Donosili su nove trendove, barem kada je američka pank scena u pitanju, i što se mene lično tiče, uvek su zvučali daleko bolje od mnogo poznatijih bendova.

Naravno, uželeo sam ih se itekako, pošto na prste jedne ruke mogu da nabrojim bendove koji mogu da im stanu na crtu. Novi album je ispunio sva moja očekivanja, naročito ako se pogleda kako im je inspiracija rasla nakon kultnog Twisted By Design iz 1998. godine. Svakim novim albumom su donosili nešto novo, mada, ruku na srce, možda je samo poslednji relativno tapkao u mestu. Možda je i to jedan od razloga što je bend uzeo pauzu. Već na prvo slušanje je jasno, čak i površnom slušaocu, da su ovde godine rada uložene. Nije samo u pitanju snimanje u studiju i post produkcija, već pažljivo razrađeni aranžmani, superiorni duet fantastičnih gitarista i maestralna vokalna sekcija. Sve je na svom mestu. Ako ste tražili naslednika Twisted By Design, našli ste ga. Barem ja jesam.

Transmission.Alpha.Delta je album koji je vredelo čekati dekadu i po, jer kad pustite Modern Drugs, Magnolia ili Tesla, proćiće vas žmarci i podsetiti na prošlost, kada je muzika bila esencija, a sve ostalo samo nešto što je nadopunjuje. Teške teme su uvek bile deo ikonografije Strung Out, pa tako i ovde imamo priče o narkomanskoj zavisnosti i odvikavanju, ali i posledicama ove opake pojave, veri, ali i vrlo modernim temama poput ispranih mozgova današnjih tinejdžera. Bend se usudio da izađe iz svoje sigurne zone i klasične metal solaže, koje su činile pesmu u pesmi, sada potpuno integrišu u strukturu svakog stiha. Promenili su tempo, promenili zvuk gitara, a neki bolji poznavaoc bi sigurno mogao nešto detaljnije da napiše. Sada imamo dvanaest pesama čiji se početak i kraj potpuno razlikuju, pa je slušaocu na tacni stavljeno vrhunsko zadovoljstvo misterije slušanja, jer je zaista teško predvideti u kom smeru će pesma da ode.

Neko će reći da je ovo sve reciklaža devedesetih, ali ja nikako ne bih mogao sa tim da se složim. Album je veoma aktuelan, donosi na pregršt super zanimljivih melodija, a metal uticaji su možda i najveći do sada. Pevanje je na maksimumu i ne pamtim kada je Džejson Kruz zvučao bolje. Kao najbolju pesmu bih izdvojio prvi singl The Animal and the Machine, mada je Tesla apsolutno prelepa i sa neverovatnim aranžmanskim rešenjima.

Transmisson.Alpha.Delta će oduševiti svakog pravog ljubitelja kalifornijske melodije. Strung Out fanovi će ovo gustirati mesecima, jer se bend vratio u svom punom sjaju. Što se mene lično tiče, ovo je idealan soundtrack za početak najlepšeg godišnjeg doba, proleća.

Fat Wreck Chords
www.fatwreck.com
https://www.facebook.com/strungout

1 komentar

Ostavi komentar

Napiši komentar!
Napiši ime