Za Dž – Izgled zavarava

45

Posle dva veoma uspešna izdanja čačanski indie rock bend Za Dž se vraća sa trećim albumom Izgled zavarava. Na prvu loptu to je taj fazon Franc Ferdinand i Artic Monkeys, ali kad se zagrebe ispod površine ima tu još dosta toga. Izdanje je formalno EP, mada osam pesama mnogima bude dovoljno i za album. Odmah sam primetio veoma dobru produkciju. Sve je snimano u Wild Cat studiju, a za dobru produkciju je zaslužan Miloš Marković. Nije ispoliran zvuk, ima taman dovoljno sirovosti da zadrži estetiku indie žanra.

Ovaj EP je odličan pokazatelj u kom smeru je bend krenuo. Od prve pesme gde je gostovao Vuja iz KBO!, gde je očigledan da je fazon sa prošlog izdanja, već u drugoj Ne postoje stvari zvučna slika postaje sve interesantnija. Pevač Janko Ćirković peva znatno melodičnije, mada sam stekao utisak da je na par mesta imao veoma čudan naglasak, kao i tekst sa kojim je imao muke da prelomi na slogove. Ipak, to su samo povremeni momenti koji su mi parali uši, ostalo je sve sasvim dobro. Ponavljam, vokal je znatno melodičniji i pevljiviji od prošlog izdanja.

U trećoj Maskenbal je gostovao Marko iz Thimble i pomalo monotonu svirku posle dva minuta presecaju znatno brži rifovi i krajnje zanimljiv kraj pesme. Slede Žute jabuke u kojoj mislim da je tekst najlošije uklopljen i gde je problem slogova najočigledniji. Ono što ovo izdanje čini mnogo boljim od prošlog su gitare, koje imaju daleko inventivnija rešenja, sa dosta međusobnih upliva i sitnih zezancija u pozadini. Uticaj brit popa u melodijama je možda i prenaglašen, ali što se mene tiče to nije nimalo loše.

Meni lično je najbolja pesma Ona i ja, sa vrlo pevljivim refrenom i sa najboljom upotrebom bek vokala. Nekako su u ovoj pesmi svi instrumenti došli na svoje i svaki je imao svoj trenutak slave (recimo u sredini sa veoma lepim delom gde se istakao bubanj).

U Kao limun votka je Franc Ferdinand previše skinut i to je svima kojima sam ovaj bend puštao upalo u oči. Čak smatram nevezano za to, da je ovo totalno nepotrebna pesma. Vidi se da im ne leži, sem refrena koji je krajnje zanimljiv. Poslednja pesma je remix koji sam retko slušao, jer ne volim taj elektro fazon.

U svakom slučaju, Za Dž čine jednu osvežavajuću pojavu na domaćoj indie rock sceni i šteta je što nisu malo proredili ovo izdanje, jer 2 poslednje pesme su znatno lošije od ostatka. Uz par delova tu i tamo koji bi mogli da se poprave, mislim da itekako vredi da se sluša. Vrlo dobar vokal, iznenađujuće dobre gitare i snažna ritam sekcija su glavne odlike. Pesme su dovoljno pevljive za muziku u kojoj se stvari mnogo ponavljaju, čega ovde, srećom, nema previše. Ako volite Franc Ferdinand i Artic Monkeys mislim da su Za Dž jedni od boljih srpskih predstavnika sličnog muzičkog usmerenja.

Mascom Records
https://www.facebook.com/Mascom.Records
https://www.facebook.com/zadzofficial

Ostavi komentar

Napiši komentar!
Napiši ime