Body Count – Manslaughter

70

U leto 1992. godine u Staroj Pazovi su se nenormalno slušala dva albuma: Lights… Camera… Revolution! od Suicidal Tendencies i Body Count debi album, sve sa Cop Killer i Freedom of Speech kao bonus pesmom. Taj debi album Body Counta mi je toliko dugo ostao u glavi da i dalje znam napamet sve one zajebancije između pesama. Kasnije su objavili mnogo mračniji i sporoji Born Dead, treći sam samo pretrčao i onda… prestao da ih pratim. Već par meseci slušam novi album Manslaughter i on je muzički nekako najbliži tom fascinantnom debiju.

Ako ste voleli Body Count ranije, ne sumnjam da će vas zadovoljiti novi album. Prepun odličnih tekstova, vrcavih zajebancija, mnogo dobrih rifova, iznenađujeg broja čistih hardcore delova, prepoznatljivih krosover delova i potpuno nabijene metal produkcije, Manslaughter je duhovno i muzički pravi naslednik onoga što su radili pre 22 godine.

Neko ovo zove rep korom, ali a iskreno ne bih mogao da se složim sa tim. Ovo je u pravom smislu metalizirani hardcore iz osamdesetih, sa brdom dobrih solaža, čestih promena ritma i na kraju, da se ne zajebavamo, dojajnog pevanja, a ne repovanja. Ice-T nije nikog poštedeo ni ovde, opljuvao je društvene mreže, moderne kvazi repere, američko društvo, reality emisije… Slušajući album stekao sam utisak da se bend izborio sa sopstvenim demonima iz prošlosti i prečišćen konačno napravio korak unapred.

Ono što je metalcima uvek falilo, a to je istančan smisao za humor, Ajs Ti ga izbacuje u naletima. Sjajne priče koje nisu samo klasično crnačko proseravanje o getu i bandama, već o betonskoj džungli svakog velikog američkog grada, krcatog nasiljem. Puno metalaca ih je pljuvalo da nisu neki muzičari, ali samo mogu da kažem da jedu govna, jer ovde su muzikanti u istoj ravni sa Ajs Tijem. Mislim da ni na debiju nije bilo ovoliko dobrih aranžmana. Okej, da se razumemo, nije ovo album koji može da priđe debiju u smislu hitova, ali je sa druge strane mnogo koherentniji i deluje kao skladna celina.

Sjajan primer kako jedan bend može da uradi dobru obradu u svom fazonu je i klasik od Suicidal Tendencies Institutionalized. Tekst je prilično promenjen jer u njemu Ajs Ti pizdi na žene koje zvocaju o video igricama, veganima i izgubljenim šiframa sa e-mail naloga?! U Pop Bubble gostuje Džejmi Džasta iz Hatebreed, u kojoj se žali na stanje muzičkog konzervatizma masovno prisutnog u današnjoj muzici, sa posebnim osvrtom na kontroverzni singl benda Cop Killer sa debija, zbog kog su imali grdne probleme.

Body Count se uspešno vraćaju na scenu. Ostaje pitanje koliko Ajs Ti pored filmske karijere ima uopšte ambicija da gura napred svoj bend. Ali, mora mu se skinuti kapa, jer je novim izdanjem uglavnom uspeo da bude vrlo aktuelan, agresivan i zajeban kao i ranije. Što se mene tiče, vrlo prijatno iznenađenje, koje bih preporučio svima koji vole taj matori krosover fazon sa kraja osamdesetih.

Sumerian Records
http://sumerianrecords.com/
http://bodycountband.com/

Prethodni članakŠta se desi kad pevač otera sve iz benda… drugi put?
Sledeći članakDarko – Atlas to Atlantis

Ostavi komentar

Napiši komentar!
Napiši ime