Converge – Beautiful Rain

35

Kada je Converge izbacio deveti album The Dusk In Us u novembru 2017. godine bilo je jasno da stvari unutar benda nisu baš idealne. Ušli su u studio i snimili osamnaest pesama, ali se samo trinaest našlo na albumu. Jedna od tih pet pesama koje su izvisile je Eve, koja se na kraju pojavila kao B-strana singla I Can Tell You About Pain. Gitarista benda Kurt Balou je itekako bio rešen da izbaci na neki način i preostale četiri pesme, jer je bend bio veoma podeljen oko izbora pesama. Na kraju niko u bendu nije bio potpuno zadovoljan, jer su pravili kompromise. Balou je kasnije čak tvrdio da su se na albumu našle neke od najslabijih njihovih pesama, a da četiri koje nisu su jedne od najboljih. Hm, prilično smela izjava (ispostaviće se i kao tačna), ali kad sve to stavimo na stranu, bilo je potpuno jasno da očekujemo neki EP ili singlice. Četiri pesme je dovoljno za EP, a on je ovih dana izašao za Epitaph / Deathwish.

Lično, mogu da se složim sa Balou-em. Ove četiri pesme su sve ono što The Dusk In Us nije: kratke, jebitačne i ubistveno dobre. Za razliku od albuma gde mi je sve nekako zvučalo rastegnuto, povremeno prazno, a povremeno pretrpano, ovde prosto nemaš vremena ni da se okreneš, da pogledaš levo ili desno. Jedini predah koji možeš da uhvatiš je između pesama. Chuches and Jails je tipičan primer takvog furioznog rasturanja. Sem uvodne Permanent Blue, pesme ne prelaze minut i po. Furioznost, pogotovo u prve dve, uslovljavanja posebnu produkciju, a meni baš ta sirovost itekako prija. Bend usporava u trećoj Melancholia, koja gotovo u nekom noise fazonu daje mogućnost da saberemo utiske, ali već posle 90 sekundi Beautiful Rain zakucava stvari u spektakularnom finišu. Metalizirane gitare, britke, nožem rezane bas deonice i Brenonov vokal koji je taman toliko utišan, da vrištanje bude u skladu sa ostalim instrumentima. Meni takva produkcija zaista zvuči savršeno.

Nema šta, Converge su ovim zaokružili priču sa prethodnim albumom i sad mi sve zvuči mnogo bolje. Dosta kritike je pretrpeo taj album, ali nesrećan izbor pesama je jedan od glavnih krivaca. Po mom mišljenju tri pesme sa ovog EP-ja su itekako trebale da se nađu na albumu, a sličan broj bi mogao da leti sa albuma. Baš kao što je Balou spominjao na početku recenzije, kompromisi su napravljeni, ali u ovom slučaju na štetu benda, a ta šteta je bar malo ispravljena sa ovim EP-jem.

Epitaph Records / Deathwish Records
http://epitaph.com
https://deathwishinc.com/
https://www.convergecult.com/

Prethodni članakBlind Justice – No Matter The Cost
Sledeći članakSkupljeni na brzinu – Brzopletost

Ostavi komentar

Napiši komentar!
Napiši ime