Skupljeni na brzinu – Brzopletost

149

Ima bendova koji iz raznoraznih razloga postoje prilično dugo, ali imaju tanku (po broju naslova) diskografiju. Skupljeni na brzinu je bend koji je originalno osnovan u Novom Kneževcu još 1995. godine. Kao i većina bendova u to vreme, počeli su jako energično, čak i snimili debi album 1996. godine, ali onda kreće bukvalno klasična priča: izdavača ni od korova! Danas to zvuči gotovo nezamislivo, jer postoje načini da dopreš do publike i bez izdavača, ali tada nisi imao šanse, sem neke teške DIY cimaže. Bilo kako bilo, album Provincijalna urbanizacija se pojavio tek četiri godine kasnije i to za You Against Me Records, za koji ja nikad nisam čuo. Bend je prestao da postoji i to bi bilo to. 2012. godine, jedini preostali član benda Ivica Petrić, okuplja novu ekupu u Novom Sadu i tada praktično počinje nova etapa. Četiri godine kasnije izbacuju EP Slep i gluv za Nocturne Media, kojim su i zvanično najavili svoj povratak, a ovih dana je konačno izašao i album pod nazivom Brzopletost.

Već posle par minuta je jasno da je reč o odličnom domaćem izdanju. Produkcija je veoma dobra (snimano u Socijala studiju), iako itekako ima vajb iz devedesetih. Uticaji benda su prilično šarenoliki, pa je teško opisati ih da liče na nekog posebno, ali zanimljivi uplivi Kud Idijota, Šarlo Akrobate, Pekinške Patke su itekako vidljivi. Sve pesme su u nekom srednjem tempu, sa izraženom bas linijom, koja potpuno dominira u zvučnoj slici.

Pesme obično ne prelaze tri minuta, i već u prvih nekoliko pesama je jasna formula koje se bend drži. Generalno nemam nekih posebnih zamerki, jedino što mogu da izdvojim kao nedostatak jesu solaže, kojih bukvalno nema. Prvih nekoliko posama malo podsećaju na Džukele u nekom miksu sa Kud Idijotima, sa dosta bržim tempom nego druga polovina albuma. Već u Šarlo je očigledno odakle je glavni uticaj u toj pesmi. Negde na sredini ide NovSka, koja je drugačija od ostatka albuma, najmelodičnija, sa super zaraznim refrenom i odličnim bekovima. Mali ljudi je takođe prilično pod uticajem Džukela, dok Skaart kao da je pristigla iz Pule.

Možda će neko sad da podigne ruku i kaže da bend nema svoj identitet, ali ja se sa tim ne bih složio. Ovo je jednostavno pank, doduše prilično ogoljen, ali jasan, direktan i sirov. Glavno oružje su britak bas i sjajan vokal, a to su elementi koji su i činili oštricu većine domaćih pank bendova.

Tražiš kvalitetan domaći pank? Tražiš bend koji peva na srpskom? Našao si. Skupljeni na brzinu imaju album koji vredi slušati.

SKC Novi Sad
https://www.skcns.org
https://www.facebook.com/SnbSkupljeniNaBrzinu

Prethodni članakConverge – Beautiful Rain
Sledeći članakMxPx – Rolling Strong

Ostavi komentar

Napiši komentar!
Napiši ime