Čvrge – Svakidašnja žurka u mom gradu

61

Požarevački ska pank bend Čvrge je primer upornog i vrednog benda, koji uči na svojim greškama i popravlja se. Osnovani su relativno nedavno, pre četiri godine i pažnju su itekako privukli svojim ebi albumumom Ska Vulgarisimo iz 2013. godine. Meni je promakao u prvih mah, kad sam ga čuo bilo je nekako bajato da se recenzira, a i najava izlaska singlice mi je dala prostora da sačekam da kažem koju reč o njima. Ipak, na kratko bih se zadržao na debi albumu. Album je odisao nekim neverovatnim šarmom, nekom pozitivnom energijom koja nam itekako fali ovih zadnjih godina. Agresivnost panka su odlično uklopili sa duvačkom sekcijom, pa su se neke dečije bolesti, poput kopiranja pojedinih bendova mogle da progledaju kroz prste. Prvi mačići se u vodu bacaju, rekli bi ste, ali ovde je reč ipak o debi albumu koji je zasluženo pobrao sve hvalospeve.

Naravno, greške moraju da se isprave i tu se vidi da li je neki bend kvalitetan ili se ukopao u blato. Srećom, Čvrge su sa nove tri pesme pokazale da su bend na koji možemo da ozbiljno računamo u budućnosti. Strpljivo su snimali u Road studiju kod Dragana Alimpijevića Pika, a zanimljiva aranžmanska rešenja su na svakom koraku. Svakidašnja počinje malo sporije, ali to traje tek par desetina sekundi, a onda se sve ubrza u njihovu viziju ska panka. Tekstualno su vrlo aktuelni i uglavnom pevaju u lokalnim moćnicima, korupciji političara, ali i pozerima, bogatašima… Svako će ih prepoznati, svako će videti svoju muku, svoje želje, svoje prohteve… Čvrge ne pametuju, pokušavaju na zajebantski način da prikažu sivilo u kom se nalaze, a neko bi rekao da svojim veselim zvukom uspevaju da ubace boje u našu tužnu sivo-crnu sliku.

Epicentar albuma je upravo u središnjoj pesmi Žurka. Meni lično sjajan hit na prvu loptu, sa odličnim, brzim ritmom, fantastičnom duvačkom sekcijom, koja je ovde prosto briljirala. Naročito je upečatjliv deo koji ide posle refrena. Zanimljiv je i deo gde se čuju sirene policijskog vozila. Avantura jedne noćne žurke je uspela da unese značajnu količinu svetlosti u prilično mračne teme koje dominiraju ovim izdanjem.

Za pesmu Moj grad je snimljen i spot i kapiram da je to urađeno zbog mnogo jače poruke od ostale dve pesme. Iako je Žurka kvalitetnija pesma, Moj grad priča ono o čemu svi nažalost znamo, čujemo, ali ne mrdamo guzicama da nešto promenimo. Ko god živi van Beograda se susreo sa lokalnim nesposobnjakovićima koji rade za debele pare po opštinama, mrseći muda i prodajući maglu. Ova pesma ujedno donosi i nekoliko zanimljivih promena tempa što je čini ipak skroz drugačijom od prve dve.

Čvrge su snimili jako dobar singl ili EP ili kako god se ovo danas može nazvati. U nešto jače od osam minuta, strpali su daleko više kreativnosti i kvaliteta nego na pola čuke debi albuma. Jednostavno, vidi se debeo napredak, koji je, pretpostavljam iskovan neumornim živim svirkama, po kojima je ovaj bend i najpoznatiji.

Poslušajte i uživajte. Definitivno vredno slušanja.

Slušaj najglasnije Records
https://www.facebook.com/pages/Slušaj-Najglasnije-Listen-Loudest/103211269773002
https://www.facebook.com/bandCvrge

Prethodni članakGood Riddance – Peace In Our Time
Sledeći članakDonots – Problem kein Problem

Ostavi komentar

Napiši komentar!
Napiši ime