First Flame – Surrender

81

Novosadski sXe hardcore bend First Flame je jedan od retkih sastava ovog muzičkog usmerenja koji postoji u Srbiji. Svojim kvalitetom odavno prelazi granice naše zemlje, ako ćemo iskreno. Pedigre članova benda je velik (Through These Eyes, Strive For More, Face It, Conviction, Revolucija, Groud Zero…), pa i ne čudi sa kakvom pažnjom i gomilom detalja se pristupilo na ove četiri pesme. Strejt Edž bendovi su bili jako popularni devedesetih, naročito ako si pratio etikete poput Revelation Records, čija izdanja sam jedva čekao da izađu. First Flame me dosta podsećaju na taj period sa sredine devedesetih, s tom razlikom što je ovaj bend ultra melodičan, na moje zadovoljstvo. Svirka je prošarana uticajima mnogih bendova, pa će verovatno pet ljudi imati pet različitih mišljenja, ali ja ovde vidim Bane, By The Grace of God, pa čak i Chain of Strength, u nekim momentima.

Nakon prošlogodišnjeg albuma Awakening, sada smo dobili samo četiri pesme na demo snimku, mada ja ne vidim neku posebnu razliku u kvalitetu snimka. Ako si voleo prošli album, ili prvi EP, to je to. Sirova energija, ludačka melodija, brutalno dobro pevanje, koje te tera da skočiš sa bine u masu istomišljenika… Ovo je iskreni, pravi hardcore punk… Ako si ih gledao uživo onda ćeš sigurno primetiti koliko ovaj demo uspešno prenosi taj live nastup, s tom razlikom što je ovde nasnimljeno nekoliko gitara, pa je sama svirka još melodičnija, nego inače.

Iako su gitare možda najjače oružje na ovom snimku, teško je ne spomenuti odličan zvuk bas gitare, koja je najubedljivija u drugoj pesmi Why Can’t You Hear Me Screaming, gde je napravljen odličan balans u zvuku svih instrumenata. Sve čestitke produkciji i miksu!

Kad spominjem energiju live nastupa, teško je to odvojiti od super napaljenog (u pozitivnom smislu) pevača Milomira, koji zaista podseća na te old skul frontmene iz osamdesetih, na čijim nastupima smo odrasli i ložili se kao klinci. Njegova energija sa koncerata je zaista verno preneta i to mi je jedan od najjačih elemenata na demo snimku. Uostalom, na sceni je prisutan već 25 godina, itekako ima pametne tekstove i jedan je od retkih strejtera koji nije ograničen u postulatima koje je neko / nekad / negde postavio, a kojih se mnogi istomišljenici pridržavaju bez ikakvih pitanja, bez preispitivanja, bez nekog svog mišljenja.

Jedina mana ovog izdanja ili demosa je što ima samo četiri pesme. Jeste da su sve četiri odlične, utegnute i daleko iznad prosečnog demo snimka, ali bih voleo da je tu još barem 2-3.

Do nekog pravog dugosvirajućeg albuma, uživaj u ovom snimku.

DIY demo

Prethodni članakCF98 – Shortball
Sledeći članakHub City Stompers – Hard Place to Be

Ostavi komentar

Napiši komentar!
Napiši ime