Swingin’ Utters – Poorly Formed

48

Već vidim kako su svi ovo popljuvali. Možda ste došli na Get on the Stage nadajući se da će se i moje mišljenje poklopiti sa vašim. E, oće kurac! Ne zanima me šta god neko mislio o ovom izdanju i koliko smatra da se bend prodao. Meni je novi Utters jako dobar album, iznenađujuće svež i superiorno hrabar. Promena zvuka, novi uticaji, promene postave su glavne novosti. Majk Pek je zamenio na bas liniji Slosona iz Me First i prijatno je iznenadio.

Bend postoji već 25 godina, sa pauzama. Raspali su se 2003. i tada smo svi mislili da je to kraj jednog odličnog benda. Osam godina kasnije su se vratili sa prilično dobrim Here, Under, Protest, a sada su otišli korak dalje. Meni lično najveća promena u zvuku je značajno više bek vokala od strane Džeka Dalrimpla (ex Dead to Me, trenutno i u One Man Army). Toga nije bilo previše na prethodnom albuma, a sada ga ima na tone. Šteta što nije i sam otpevao neku, sem bekova, ali i ovako je značajno poboljšanje.

U uvodnoj Libralians Are Hiding Something smo prvi put čuli novog basistu. Utegnutiji zvuk, bas se čuje kao da je gitara. Pevač Džoni Bonel i Džel Dalrimpl su napisali tekst i ovo je Džeku u principu prvi tekst koji je uopšte pisao za Swingin’. Odličan početak albuma. Ubrzani tempo nas čeka u drugoj Brains. Odmah se primeti uticaj proto panka, recimo Velvet Underground. Drugačiji zvuk, meni se jako svidelo.  Naravno Swingin’Utters nisu običan punk bend i ne čudi što su odlučili da prošire zvuk. Ne plaše se da istražuju nove teritorije i što je najbitnije uspeli su u tome.

Treća Stuck In A Circle je već njihova stara teritorija, mogla bi opušteno da se nađe na bilo kom prethodnom albumu. Blue Grass njima nije stran, a u petoj Im A Little Big Countrysu uspeli u jednostavnosti i zaraznosti. Lepa pesma koja se pevuši čitav dan. In A Video je još jedna od pesama koje imaju stari zvuk osamdesetih. New Wave provejava i čuje se u pojedinim momentima. Naslovna Poorly Formed ima neverovatno jaku bas liniju i dosta podseća na englesku alternativnu scenu. Military Barbara Billingsley je još jedna od pesama sa novim zvukom. Garaže ima tu i tamo, čak pomalo i fazona poput The Hives, samo laganije. Dreadlock Dread Reggae je odlična fuzija njihovog starog pank zvuka i ovog novog.

Neću da pričam baš o svakoj pesmi. Suština je da je gomila iskompleksiranih kritičara poznatijih časopisa sebi dalo za pravo da popljuju bend, samo zato što nisu dobili ono što su očekivali. Elitizam i strah od nečeg novog je njihov moto. Serem se ja na to, a još više se serem na sve one koji to sve poput papagaja ponavljaju. Nemaš svoje mišljenje, pa slušaš glupog kritičara. Nemojte ni mene da slušate, ja odavno pričam gluposti samo za svoje uši. Možda sam i previše mator da razmišljam šta ko misli / kaže. Okej, ponovo sam usrao i otišao u digresiju. Poorly Formed je primer albuma koji bend sa ogromnim iskustvom može da izbaci u svojim poznim godinama i počisti sve pred sobom. Dugo nisam slušao nešto ovako dobro, nešto ovako nepredvidivo i drugačije. Očekivao nisam ništa, a dobio sam puno. Možda je takva muzika bila nekad, pa smo izgubili osećaj. Voleo bih da je to malo češće. Iskrena preporuka svim starim fanovima, ali i ostalima da prošire vidike.

Fat Wreck Chords

www.fatwreck.com
www.facebook.com/swinginutters

Prethodni članakTechnicolor Lies – Eclectic Youth
Sledeći članakShai Hulud – Reach Beyond the Sun

Ostavi komentar

Napiši komentar!
Napiši ime