Beogradski rege sastav Besne gliste je prilično ubedljivo osvojio februarsku listu sa pesmom koja ne može biti prikladnija u ovom momentu: Pobednik. Oni su imali skoro duplo više glasova od svojih prvih pratilaca benda Irvas, a malo iza njih su i Progres. Solidan broj glasova su standardno osvojili i Raskid13. Besne gliste u inače aktivne u poslednje vreme, sviraju stalno, a postoje nekih šest godina. Evo i malo podataka iz biografije:

Sastav Besne Gliste krenuo je sa radom u februaru 2010. godine, sačinjen od mladih ljudi željnih sviranja i napretka. Bend je ubrzo predstavio publici svoju prvu autorsku pesmu pod nazivom „Maska“ koja je doživela dobre reakcije i dala vetar u leđa bendu da nastavi svoj zacrtani put. Između 2010. i 2012 . godine bend se rapidno uzdizao u kategoriji demo bendova i zauzeo svoje mesto na sceni, i tada su snimljene dve demo pesme pod nazivom „Igra Leptira“ i „Sam“. Krajem 2012. godine bend je snimio još jednu pesmu pod nazivom „Armija piona“ koja se našla na kompilaciji bendova koji vežbaju u BIGZ-u (BIGZ KOMPLIKACIJA) koja je snimljena u studiu P3 kod producenta Ivana Petrovića. U Aprilu 2013. Besne Gliste započinju snimanje svog prvog albuma u studiu 3X2 u Pančevu kod producenta Stefana Gaćeše.

Što se muzičkog žanra tiče, Besne Gliste kao bazu imaju rege-rep, ali takodje dolaze do izražaja ska, rok, dab i HC deonice što ovaj sastav čini upečatljivim i prepoznatljivim. Kada su tekstovi pesama u pitanju oni sa jedne strane govore o globalnim i socijalnim temama a sa druge strane o ličnim temama pojedinca.

Kada govorimo o svirkama i nastupima, pored brojnih svirki po klubovima širom Srbije, bend je takođe nastupao na brojnim festivalima takmičarskog i ne takmičarskog tipa. Emisija Bunt Rok Masters je predstavila bend široj javnosti i Besne gliste su stigle do polufinala u ovom takmičenju demo bendova. Vredan pomena je svakako i nastup na Jelen Demo Fest-u gde je sastav dogurao čak do finala i dobio priliku da se predstavi publici u regionu. Svakako jedan od bitnih aspekata svakog mladog benda je i saradnja sa starijim kolegama a Besne gliste ne zaostaju ni na ovom polju. Bend je delio binu sa većinom rege zvezda Srbije i regiona (Del Arno Bend, Eyesburn, Hornsman Coyote and Soulcraft…) i na taj način uspeo da svoje mesto na sceni dodatno učvrsti što je dovelo i do sledećeg logičnog koraka u radu benda. U novembru 2015. godine Besne Gliste objavljuju svoj prvi album pod nazivom „Zugzwang“ za izdavačku kuću Lampshade Media i na taj način istupaju iz statusa demo benda.

Ispod možete da preslušate pobedničku pesmu (koja automatski ide na godišnju listu; trenutno je tamo bend Evolucija), kao i da pogledate kako je teklo glasanje.

Progres – Direktore – 108 glasova
Tibia – Future Left Forsaken – 6 glasova
Samostalni Referenti – Ja bih da živim – 2 glasa
Irvas – Light reciever – 168 glasova
Superhammer – Nameless – 16 glasova
BDfuse – Ghetto Land – 4 glasa
Raskid13 – Želim da znaš – 47 glasova
Besne Gliste – Pobednik – 326 glasova
Face To Face – Double Crossed – 1 glas
Atheist Rap – Robovi krvi bez časti – 4 glasa

 

Ostavi komentar

Napiši komentar!
Napiši ime