Nick 13 – Nick 13

55

Svima koji slušaju Tiger Army vest da pevač Nick 13 izdaje solo album kantri pesama nije predstavljala iznenađenje. Muzika Džoni Keša, Henka Vilijamsa i drugih kantri legendi je oduvek bila ogroman uticaj u muzici koju sviraju Tiger Army (The Lond Road, Outlaw Heart…). Volim te kantri pesme koje svira Tiger Army, često su mi bile i omiljene na albumu. Zato sam i očekivao super izdanje koje je Nick 13 godinama najavljivao. Ipak, utisci su poprilično podeljeni i polovični. Prvo što mi se nije svidelo je što ima samo deset pesama, od kojih su dve obrade od Tiger Army, i te dve pesme su daleko lošije u kantri izvedbi. Cupid’s Victim mi je u originalu jedna od njihovih najboljih pesama, a ovde je totalno spora i gubi svu draž. Druga obrada je In The Orchand. Ona je već bila poprilično u kantri fazonu kada se pojavila na The Power Of Moonlight pre deset godina. Pitam se zašto bi je Nick 13 dodatno kantrinovizovao, da se tako izrazim? Meni je u originalu imala onu sjajnu gitaru, odličan zvuk, koji ovde upadljivo fali. Iskreno, ove dve obrade su čisto gubljenje vremena.

E, sad, kada ove dve pesme obrišem, utisak o albumu je daleko povoljniji. Nikov vokal je neprejebiv, ja nikad nisam čuo boljeg pevača u horror/psychobilly žanru. Nisam ja nešto preterano naslušan takve muzike, ali njegov glas nikog ne ostavlja ravnodušnim. Ostatak albuma čine osam pesama, od kojih su neke dobre, a neke baš odlične. Druga pesma Carry My Body Down se odmah izdvaja. Vrlo lako bi mogla da upadne na bilo koji Tiger Army album, pa čak i u ovoj kantri verziji, recimo da je stave negde na kraj albuma. Tema pesme je o tome kako čovek razmišlja o smrti, kako i kada će umreti. Već sam u glavi zamislio neki američki kanjon, prašumu, konjanika pred sumrak, kako jaše u susret suncu, a ova pesma je muzička podloga.

Sjajna pesma je i All Alone, tipičan vestern, spora, malo depresivna, podseća atmosferom na stare crno-bele filmove. Romantična i melanholična istovremeno. Ako volite te kantri momente Tiger Army, onda će vam se sasvim sigurno svideti i ovaj Nikov solo album. Ipak, moram da upozorim da ovo nije za svakog obožavaoca Tiger Army. Vidi se da je čovek radio album za svoju dušu, da je želeo da pokaže muziku koja je jako uticala na njega. Ja sam lično uživao, ne baš u celom albumu, ali uvek možete poneku pesmu i da preskočite. Definitivno je osvežavajuće i relaksirajuće slušati, pogotovo pred kraj radnog vremena.

Sugar Hill Records
www.sugarhillrecords.com
www.nick13.com

Prethodni članakVault Of Pain – Devastation Of Humanity
Sledeći članakPotres – Simboli revolucije

Ostavi komentar

Napiši komentar!
Napiši ime